Hlavní obsah

Na videohrách by mělo být varování jako na cigaretách, navrhují zákonodárci

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na varování o nebezpečí kouření na krabičkách cigaret si již řada lidí zvykla. Nově by obdobné výstrahy měly být vyobrazeny i na většině her. Navrhují to členové amerického kongresu Joe Baca a Frank Wolf. Upozornil na to server Game Politics.

Článek

„Videoherní průmysl má zodpovědnost i vůči rodičům – proto musí spotřebitele informovat o potenciálně škodlivém obsahu, který se často vyskytuje v jeho produktech. Zatím se mu opakovaně nepodařilo této odpovědnosti dostát,“ konstatoval Baca.

„Stejně jako jsme upozornili kuřáky na zdravotní důsledky tabáku, měli bychom varovat rodiče i děti. Jako rodič a prarodič si myslím, že musíme udělat všechno pro to, aby lidé věděli, jaký extrémně násilný charakter některé z her mají,“ doplnil svého kolegu Wolf.

Podle obou členů amerického kongresu by mělo varování znít následovně: „Hraní násilných her má souvislost s agresivním chováním.“ Takto označeny by přitom měly být všechny tituly, které jsou věkově omezeny od tří let výše, a to bez ohledu na to, zda by se skutečně jednalo o hry obsahující násilí.

Historicky to není poprvé, kdy se zákonodárci snaží u her podobné varování prosadit. Baca to zkoušel už začátkem loňského roku. Zda se podaří tentokráte návrh zákona schválit, se ukáže v následujících měsících.

Daň za akční hry

Bojovat s videoherním průmyslem se snaží i demokratický člen Sněmovny reprezentantů William Fourkiller z Oklahomy, podle něhož by lidé za hry měli platit speciální daň ve výši jednoho procenta ceny. Tento zisk přitom kongresman nechce pro státní pokladnu, ale rozdělil by ho na dvě poloviny mezi fondy pro prevenci šikany a pro venkovní vzdělávání.

Pokud by ostatní američtí zákonodárci s návrhem zákona souhlasili, vešel by v platnost už 1. července. To se ale samozřejmě nelíbí většině hráčů ani samotným vývojářům a producentům.

„Zákon má dobré úmysly v boji proti obezitě i šikaně, ale jeho právní úprava je velmi špatně provedena,“ konstatoval Braden Kelner ze serveru The Tartan. Poukazuje přitom na fakt, že daň se bude vztahovat na hry podle toho, v rámci jaké kategorie jsou prodávány.

„Nejvíce alarmující část zákona je tvrzení, že všechny teenagerovské hry (tituly, které jsou v USA označeny písmenem T, pozn. red.) jsou považovány za akční. To znamená, že daň bude uvalena i na tituly jako je Dance Central, tedy hru, která podporuje fyzickou aktivitu,“ uvedl Kelner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám