Hlavní obsah

FIFA 12: Konec arkádové éry

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FIFA 12 je po několika letech konečně fotbalovým simulátorem, který oprávněně vyvolává hromadu debat. Ohlasy jsou pozitivní i silně negativní. Realita? Nový ročník brutálně odděluje profi hráče od těch příležitostných. Výsledkem jsou tak skóre zápasů podobající se hokeji. Zda to je dobře či ne, se vám pokusíme přiblížit v naší recenzi.

Článek

Každý rok je to to samé. Koncem září vyjde nový ročník fotbalové herní série FIFA od EA Sports a nám nezbývá, než během několika desítek herních hodin odhalit, jaké odezvy se hra asi tak dočká v herní komunitě a najít všechny významné klady a zápory. Letos je to konečně o něco jednodušší. Změny jsou větší. K lepšímu, ale i k horšímu.

Za tu asi nejhorší změnu však dost možná nemohou tvůrci hry, ale Fotbalová asociace České republiky. Ta si totiž podle vyjádření českých zástupců EA Sports nadiktovala letos zcela nesmyslné finanční podmínky, které nebylo možné za žádných okolností splnit. A co se tak stalo? Kompletně celá česká liga chybí. A co víc, ze hry zmizela i česká reprezentace. Ostuda na entou.

„Ligu i reprezentaci jsme jako obvykle vyrobili i otestovali, ale k použití ve hře jsme bohužel neobdrželi svolení. Společnost vlastnící tato práva meziročně několikanásobně navýšila finanční požadavky a požadovaná konečná částka není vzhledem k prodejnosti série FIFA v ČR reálná. Z tohoto důvodu jsme museli již hotové české týmy ze hry odstranit. Myslím, že to dobře vypovídá o současném stavu českého fotbalu,” uvedl Dušan Benža z EA Sports.

Rozdíly jsou rázem obrovské

A ačkoli většina z nás za české týmy v on-line módech nehrála, kolikrát jsme si rádi s kamarády zahráli duely v rámci české ligy. Co je totiž krásnějšího, než vidět kamaráda - slávistického fanouška, jak vede svůj tým do záh...? Pardon, vraťme se zpět ke hře. Pokud jste tedy schopni oželet absenci českých celků, připravte se na hlavní pozitivní změnu. Obtížnost.

FIFA 12 je složitější na ovládání než předchozí ročník, několikanásobně složitější a komplexnější. Odděluje amatéry od profíků nekompromisními, často i dvojcifernými výsledky. Během dvou on-line zápasů jsem měl skóre 9:13. První zápas jsem vyhrál 8:1 a s notnou dávkou nadšení jsem se vydal do dalšího kola turnaje, kde jsem narazil na hráče se skoro kompletní Barcelonou (kdo má v období vydání hry v Ultimate Teamu složenou Barcelonu???) a se svým průměrným celkem si odnesl výprask 1:12. Nešlo ale jen o soupeřovy hráče. Jeho kombinace a bránění byly o několik kategorií dále. Vyrovnané zápasy budou letos daleko výjimečnější.

Defenziva klíčem k úspěchu

Bránění - to je to, co je letos komplikovanější a vyžaduje dlouhé dny až týdny, než jej hráč dovede k samotné dokonalosti. Každý zákrok musíte přesně načasovat a vytipovat si, který je nevhodnější. Zákrok tělem se nehodí a skluz je moc riskantní? Pokud útočníka stíháte silnějším a dostatečně rychlým hráčem, můžete jej jen rukou trochu postrkovat a znejistit. Nesmíte to ale přehnat, jinak sudí bleskurychle použije svou píšťalku. A stínění? To se stalo v novém ročníku nezbytností. Třikrát hurá!

Zajímavý nápad, který ovšem jen málokdy pomůže, je možnost přepnutí na brankáře. Když vám tedy někdo v on-line módu frnkne, máte možnost vzít vše na sebe a zkusit jeho akci zlikvidovat. Úspěšnost sice nebývá vysoká, ale není nad pocit, kdy něčí šanci zlikvidujete "vlastníma rukama".

Zamyslíme-li se ještě nad tím, co ze hry nezmizelo (z pozitivního i negativního hlediska), zůstal komentář od Jaromíra Bosáka a Petra Svěceného. Nové hlášky však chybí. I nadále se budete setkávat s problémy při on-line hře na X-Box LIVE, kdy se často dostanete do hry až na desátý pokus. Na podivná rozhodnutí rozhodčích se můžete těšit i letos (naštěstí ne v takové míře, jako v české lize) a i soundtrack zůstal o něco méně živý než ten, který zkrášluje jeho drsnou sestřičku NHL.

Pomozte svému oblíbenému celku

I letos se dočkáte všech standardních herních módů plus virtuálního souboje světových týmů. Na začátku hry si totiž vyberete, jakému světovému celku připadnou body za vaše herní úspěchy. No, českým celkům sice nebudete moct nijak pomoci, ale jistě si nějakého svého favorita najdete. Ale nejdříve se naučte pořádně bránit, jinak bude vaše pomocná ruka značně chatrná...

HODNOCENÍ: 8,5/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám