Hlavní obsah

Na unikátním miniaturním počítači za 500 korun je možné hrát i hry

Novinky, mif

Nadační společnost Raspberry Pi představila na začátku srpna jeden z nejmenších počítačů na světě, který je velikostně podobný běžnému flashdisku. Novinka zároveň patří k těm nejlevnějším sestavám na světě – prodávat se bude za 500 Kč. I přes nízkou cenu a rozměry je PC schopen posloužit jako herní stanice.

Článek

Hraní her na prototypu počítače Raspberry Pi vyzkoušeli přímo jeho tvůrci. Evidentně žádný problém mu nedělala akční 3D střílečka Quake III Arena, která se řadu let používala pro testování výkonu počítačových sestav.

Nutno podotknout, že hra je stará 12 let. Na druhou stranu ještě před pěti lety s ní měly některé počítače s integrovanou grafickou kartou problém.

Na druhou stranu ještě před pěti lety hru některé sestavy nedokázaly v rozlišení 1920 × 1080 obrazových bodů ani spustit. A právě v takovém rozlišení byla sestava na počítači s cenou 500 Kč testována.

Na malé zelené destičce, kterou nadace na svém novém webu zveřejnila, je vidět mnoho malých čipů a spojů. Hlavním čipem je v tomto případě procesor ARM11 (architektura ARMv6) o frekvenci 700MHz, jehož různé verze jsou běžně používány v chytrých mobilních telefonech současnosti.

K procesoru bude v levnější modelové verzi připojena 128MB velká operační paměť SDRAM (v dražší verzi bude mít 256MB) a na každé kratší straně základní desky bude jeden výstupní konektor. Na obrázku je nalevo vidět obrazový HDMI a napravo USB 2.0 port.

Ke grafickému zobrazení je určen čip s architekturou ARM, který podporuje standard OpenGL ES 2.0. Ten prý dokáže přehrávat video ve formátu až 1080p. Jako pevný disk poslouží paměťová SD karta, pro kterou je na druhé straně zařízení slot. Na obrázku je vidět také instalovaná 12Mpix minikamera Sony.

K připojení klávesnice či myši poslouží USB hub, který v první verzi pojme až dvě zařízení. V rozšířené dražší verzi by pak měly být dostupné přímo dva USB porty či síťový ethernet s rychlostí 100 Mbit/s. Podpora Wi-Fi je možná taktéž přes USB modul. Spotřeba celého počítače by při zatížení neměla být vyšší než 1W.

Reklama

Výběr článků

Načítám