Hlavní obsah

NHL 12: Akčnější, nápaditější, ale podobná...

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pište o nejpopulárnějším herním simulátoru ledového sportu, když jsou rukávy všech pravých hokejových fandů ocejchovány pomyslnou černou páskou a tvařte se u toho jakoby nic. KHL sice ani letos v EA počinu není (a poprvé jsem za to rád), v české reprezentaci však stále můžete najít Vašíčka, slovenskou první lajnu vede Demitra a běloruské obraně kraluje Ruslan Salei. Blesková úprava sestav by přišla psychicky vhod.

Článek

Čekání na vydání oblíbeného hokejového simulátoru od Electronic Arts potřísnila smutná událost, která dává novému ročníku pořádně hořkou příchuť. I tak se ale pojďme podívat na to, co přináší inovativního. Za uplynulých asi 15 let už moc dobře víme, že EA zvládají realizaci principu trvale udržitelného rozvoje na výbornou, a tak pojďme společně doufat, že se jim ta ruka s čerstvým osením letos trochu více rozklepala a vysypala.

První očekávanou změnou, kterou každý zaregistruje hned po spuštění hry, je nový soundtrack, který se povedl podobně jako loni. Opět nás čeká jedna festovní irčárna v podání Dropkick Murphys či legendární song You've Got Another Thing Comin' od legendárních Judas Priest. Tvrdá hudba opět jasně dominuje. Snad byste nechtěli k hokeji nové Lunetiky...

Menu se rozšířilo

Menu je letos o poznání tučnější, což s povděkem kvitujeme. A co že to přibylo? V zásadě jedna oku lahodící vychytávka, na kterou se asi upozorňuje více, než by bylo zdrávo a jeden opravdu zajímavý mód. První jmenovanou změnou je zimní outdoorové Winter Classic, které vám umožňuje hrát se svým oblíbeným týmem za sněžení pod otevřeným nebem. Změna lahodí pouze oku, jinak si nezaslouží větší pozornost. Jinak už je to s módem Be a Legend.

Jasně, dlouhé dny a týdny budeme trávit jako vždy v kariérních módech a v on-line prostředí hry, o tom není žádných debat. Přece jen se ale nějaký mód na to odreagování hodí. A vžít se do kariéry nějaké z legend NHL není špatný nápad. Do bruslí takového Maria Lemieux se totiž jistě nenazujete každý den. Ultimate Team je pak klasikou, která nezklame a nutí člověka hrát pravidelně.

Brankáři ožili

K samotnému hernímu prostředí - možná přibyla nějaká ta animace, ale jinak vše vypadá jako o rok dozadu. Herně jsme naštěstí ale aspoň o kus dál. Systém nahrávek je opět trochu jiný a o chloupek propracovanější. Po vyslání přihrávky se totiž takřka neprodleně přepínáte na hráče, kterému je pobídka směrována. Jak už se vypořádáte se správným najetím či bránícím hráčem, to je na vás. Ze střel pak padá více náhodných gólů po nejrůznějších odraženích a vše působí o chlup reálněji.

Jestli ovšem fyzika puku a odrazů působí nejlépe z celé série, tak u vytváření fyziky nárazů hráčů si kluci z EA asi otevřeli alpský rum a usrkli si pořádného doušku. Inu, nemůže se povést vše. Jestli však zase někde odvedli kus skvělé práce, je to na pozici brankářů. Ti jsou konečně více součástí hry. Je možné do nich najet, natlačit je do brány a hra tak získává říz. Rozhodčí tyto momenty dobře sleduje a budete-li to přehánět, bude si váš tým jen podávat dveře na trestné. Bohužel, kolikrát si půjdete sednout za neúmyslný faul, kdy jste vyjeli s hráčem mimo obrazovku zrovna do nevhodného území.

Ano či ne?

Jistě všichni čekáte na výtažek z pocitů, který by vám napověděl, zda je změn dostatek na to, aby stálo za to vyměnit uplynulý ročník za ten nový. EA se i nadále drží své strategie a změn nám dopřávají jen málo. Stačí to však na to, abychom sáhli do kapsy a hru si šli zakoupit? Konstatuji, že ano.

Lákadlo nové sezóny, tuny aktualizací a live systém hry překypující aktivitou je přece jen silnější, než by se mohlo zdát. A vylepšení je tak akorát, abyste si řekli: "Tak jo, ale jestli se už něco pořádného nezmění, je to naposled." Jenže jak všichni dobře víme, není...

HODNOCENÍ: 8/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám