Hlavní obsah

Revoluční kapesní herní konzole Nintendo 3DS vstupuje do prodeje

Společnost Nintendo uvedla o víkendu na japonský trh svoji novou kapesní herní konzolu DS s trojrozměrným obrazem. Do měsíce se má konzola 3DS, která je prvním herním přístrojem nabízejícím trojrozměrný obraz bez speciálních brýlí, objevit i v USA a na evropském trhu.

Foto: Profimedia.cz

Nintendo 3DS

Článek

Před obchodem s elektronikou v Tokiu se v sobotu tvořily fronty fanoušků, kteří chtěli mít nový přístroj mezi prvními. Fronty však nebyly tak dlouhé jako při zahájení prodeje předchozích modelů, protože firma nabídla svým zákazníkům možnost rezervace před zahájením prodeje.

Cena nové konzoly je 25 000 jenů (přes 5400 Kč). V Evropě se začne prodávat 25. března za 250 eur a v USA 27. března za cenu 250 dolarů.

Nintendo má výhodu, že se svojí 3DS přichází o deset měsíců dříve než konkurenční firma Sony a její Next Generation Portable. Analytici však varují, že prodej nebude tak vysoký jako u původní DS a v delším výhledu ji může ohrozit rostoucí konkurence chytrých telefonů a tabletů. Nintendo plánuje, že do konce března prodá čtyři milióny přístrojů 3DS. Z toho 1,5 miliónu v Japonsku a zbytek v zahraničí.

Trojrozměrná technologie u televizorů vyvolala značný rozruch a rovněž videokamery pro trojrozměrný obraz se těší zájmu, nákup těchto přístrojů však zatím není příliš vysoký. Jejich podíl na celkovém prodeji televizorů nebo kamer je tak zanedbatelný. V případě, že by se Nintendu podařilo za měsíc opravdu prodat čtyři milióny přístrojů, byl by to podle analytiků první významný produkt na trhu s trojrozměrnou technologií.

Nová konzole má dva displeje

Nová 3DS vypadá podobně jako starší herní přístroj DS. Má dva panely. Horní ukazuje trojrozměrné obrázky, které dávají hráči iluzi virtuální reality. Spodní je dotykový panel. Přístroj rovněž umožňuje dělat trojrozměrné fotografie a nepotřebuje speciální brýle.

Foto: Profimedia.cz

Nintendo 3DS

Očekává se, že nová konzola podpoří upadající prodej Nintenda. Firma za letošní fiskální rok do konce března očekává provozní zisk 210 miliard jenů, což bude nejslabší výsledek od roku, který skončil v březnu 2006. Analytici se domnívají, že i přes nové produkty zůstane růst firmy v příštích dvou letech slabý.

3D obraz může způsobit zdravotní problémy

V poslední době se rovněž objevily zprávy o negativním vlivu trojrozměrných obrazů na zdraví. Nintendo varovala, že 3DS by mohla poškozovat zrak dětí mladších šesti let. Rovněž varuje uživatele, že mají přestat hrát, pokud se začnou cítit unaveni nebo jim bude špatně, napsaly agentury AP a Reuters.

Varování před nežádoucími účinky 3D obrazu minulý rok vydala také společnost Samsung. Podle ní může dimenze navíc způsobit u některých lidí epileptický záchvat, nebo dokonce mrtvici.

Pozor by si přitom neměli dávat pouze jedinci s chatrnějším zdravím, ale i senioři a děti. Výrobce také nedoporučuje sledovat 3D obraz lidem, kteří jsou unavení nebo opilí. Okamžitě přestat koukat na 3D video by člověk měl v případě, že dostane závrať, bude se cítit zmatený nebo dezorientovaný.

Jedním z pravidel, která je při sledování 3D obrazu nutné dodržet, je vhodná vzdálenost od obrazovky. Ta by měla být alespoň třikrát větší, než je úhlopříčka displeje.

Podle firmy by měl člověk přestat sledovat trojrozměrný obraz okamžitě, když začne pociťovat nepříjemné pocity, a neměl pokračovat, dokud potíže nezmizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám