Hlavní obsah

Killzone 3: Pokračování strhující legendy pod drobnohledem

Novinky, Ondřej Lazar Krynek

Po třech letech vyšlo netrpělivě očekávané třetí pokračování hry Killzone, která je exkluzivně vytvářena pouze pro herní konzoli Sony PlayStation 3. Jako seržant Tomas Sevchenko bojujete o holý život na planetě zdecimované jadernou válkou proti nepřátelským Helghastům. Téměř dokonalou dech beroucí grafiku je možné vychutnat si i ve 3D.

Článek

Historie herní série Killzone se píše od roku 2004, kdy tvůrčí společnost Guerrilla Games vytvořila pro Sony Computer Entertainment první díl hry Killzone, tenkrát ještě na DVD pro PlayStation 2. Už tenkrát bojoval Tomas „Sev" Sevchenko proti impériu Helghastů, kteří napadli zemi.

V kůži chrabrého veterána jste se mohli ocitnout i ve druhém díle, vydaném pro PlayStation 3 v roce 2009. Tehdy bojoval v legii pod hlavičkou Interplanetary Strategic Alliance a měl za úkol dobýt napadené město Pyrrhus, které Helghasti obsadili a přizpůsobili se i nehostinným podmínkám planety.

Po dvou letech vychází 25. února 2011 dlouho očekávané třetí pokračování Killzone 3. Už samotné propozice hry na Blu-ray disku jako HD rozlišení, prostorový zvuk, 3D kompatibilní zobrazení a podpora pohybového ovladače Move, dělají akční hru dostupnou od 18 let lákavější než kdy předtím. Zajímat bude rozhodně všechny příznivce série Killzone, neboť příběh vás zavádí zpět do boje proti impériu připomínající říši nacistů, protože hra navazuje tam, kde předešlý díl skončil.

Cílem hry je projít pohledem Seva na svobodu, přičemž se musíte smířit s faktem, že po vás jde celé impérium a snaží se vás dostat vojáky s typicky oranžově svítícíma očima, ladně se vznášejícími a o to přesněji mířícími letouny, tanky i vším robotickým, co má nohy.

Vše pro vás začíná malým rozstřílením na střelnici, kde se naučíte používat zbraně, mířit, skrývat se za barikády a celkově ovládat postavu díky jednomu či dvěma ovladačům. Jak už bylo zmíněno, hra totiž podporuje pohybový ovladač Move, takže máte na výběr, zda budete používat trochu nudnější bezdrátový ovladač DualShock 3 pro obě ruce, nebo, mnohem zábavněji, budete jednou rukou mířit, nabíjet a hrdla podřezávat skrze Move s červeným hrotem a druhou se budete pohybovat tím normálním.

Po překonání nezbytných úkolů se dostáváte do boje přímo do zbořeného města Pyrrhus. Po boku máte parťáka, kterému kryjete záda a on vás za to může vyléčit a vrátit do hry, když se vám zrovna nedaří. Dál už je to jen nekonečné běhání a střílení s předem vytyčenými úkoly, ke kterým výjimečně nepoužíváte jen zbraň.

Zbraně a technika tu jsou však na prvním místě. Od různých verzí samopalu se zde dostáváte i ke zbraním protivníků, v jenom z úkolů i odstřelujete snipery v protilehlých budovách, utíkáte po boku konvoje přeživších proti nepříteli, jezdíte na střeše tanku jako ostřelovač nebo chodíte s robotem podobným tomu, v němž Ellen Ripleyová ukončila trápení krásného Vetřelce. Čekají vás i ledové pláně stejně jako barvami hýřící džungle.

Spousty krve, mrtvá těla a neustálé výbuchy na obou stranách dělí jen krátké dějové filmy, během nichž si do děje zahryznutá mysl na chvíli odpočine, stejně jako křečovitě ovladače držící ruce. Je to prostě bitva na život a na smrt, která vás chytne a nepustí.

Dokonalý herní pocit reálné střílečky, ve které máte samozřejmě oproti protivníkům značně navrch (díky velké odolnosti proti jejich kulkám), umocňuje dech beroucí grafika v celé hře. Barevnost i atmosféra, maximálně propracované detaily, počet objektů ve scénách, to vše je jedna velká pastva pro oči. Jedinou výtkou by mohly být hranaté uši a propracovanější přechod textur země při pohybování se.

Celkově hra nabízí tři herní režimy. Pro ty, kdo by si raději zahráli s plnou polní v menší aréně s týmem za zády, je tu tato možnost doplněná o menší úkoly. V menu se nabízí i možnost hraní ve dvou, avšak jen s DualShocky.

Hodnocení: 10/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám