Hlavní obsah

Videohra Desktop Dungeons – malá velká zábava

Novinky, Radovan Blažek

Představte si, že vezmete nějaké RPG a postupným odřezáváním z něj odstraníte vše, co není nezbytně nutné. Výsledek může být zajímavější, než byste sami čekali.

Článek

Desktop Dungeons tak nabízejí přesně to, co slibuje jejich název: dungeon (žalář), který se vejde na jednu obrazovku. Mapy jsou dimenzovány tak, že by vám na jejich projití mělo stačit deset minut, což je akorát tak čas na rychlé odreagování.

Když z dungeonu odstraníme všechny přebytečnosti a dostaneme se na jeho samotné jádro, uvidíme, že více než cokoli jiného je to logická hra. To platí obzvláště a celkem překvapivě o soubojích. Nepřátelé se přitom nehýbají, ale zcela jistě na ně narazíte při prozkoumávání různých zákoutí. Co hře přidává na atraktivitě, je internetové sdílení výsledků a silná komunita, která se kolem toho utvořila.

Jak ukazují i jiné příklady, minimalismus nemusí být mnohdy na škodu, naopak může oživit pomalu upadající žánr tím, že jej přivede ke kořenům.

Reklama

Související články

Videohra Cut & Paste – excelentní experiment

Experimentální hry mnohdy zajímavě ukáží nějaký nový směr, ale co se samotného hráčského prožitku týče, bývá to horší. To však rozhodně neplatí o této hře,...

Výběr článků

Načítám