Hlavní obsah

Vánoce ve znamení herních nadšenců

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Štědrý večer se nezadržitelně blíží. Toho si jsou vědomi také zástupci herního průmyslu, kteří již naplno rozjeli své vánoční kampaně. Zákazníky lákají na nové přístroje a hry, které vynikají poutavým dějem i propracovanou grafikou. Vybírat je možné z her pro mobilní telefony, kapesní herní systémy, počítače nebo televizní konzole.

Foto: Profimedia.cz

Herní konzole

Článek

V dnešním článku se zaměříme na poslední dvě kategorie. Co se televizních konzolí týče, o dominantní pozici na trhu se perou tři velcí výrobci – Nintendo, Sony a Microsoft.

Nejprodávanější je konzole Wii od Nintenda. Ta se na rozdíl od konkurence nesnaží u herních titulů nabídnout co nejbrilantnější grafiku a propracovaný děj – výrobce sází na aktivní zapojení do hry. Člověk ovládá hru reálnými pohyby, jež by v daných situacích dělal.

Pokud chce tedy odpálit ve hře míček v tenisovém turnaji, musí se opravdu rozpřáhnout s ovladačem v ruce, jako by skutečně stál na kurtu. Dokoupit je možné i několik zajímavých doplňků, jako je například cvičební podložka Wii Fit.

S ní můžete u televize posilovat podle instrukcí virtuálního trenéra na obrazovce. Ve hrách pak dokáže simulovat snowboard, lyže či skateboard. Wii je možné v Česku pořídit za 4900 Kč.

Revoluční Kinect dorazil do ČR

Na interaktivní ovládání her se rozhodla vsadit společnost Microsoft, která byla až doposud dvojkou na trhu. Pro svůj herní systém Xbox 360 vyrobila unikátní zařízení Kinect. Přístroj dokáže díky dvěma infračerveným čidlům a citlivému mikrofonu snímat pohyb člověka před televizí a přenést jej do hry.

Foto: Reuters

Představení zařízení Kinect

Například v akční hře hráč máchne pěstí proti obrazovce, čidla přenesou úder do hry, ve které zasáhne virtuálního soupeře. Kinect se přitom jednoduše připojí k herní konzoli Xbox 360.

Foto: Novinky

Xbox 360 Elite Edition

V Česku je možné novinku pořídit už za 3500 korun. Zakoupit je možné také senzor s konzolí Xbox 360 a souborem her Kinect Adventures, který vyjde na 7990 Kč. Cena samotné konzole Xbox 360 startuje na čtyřech tisících.

Multimediální centrum od Sony

Televizní konzoli od Sony patří podle prodejních výsledků až třetí příčka, což je do jisté míry způsobeno vyšší prodejní cenou proti konkurenci – Playstation 3 vyjde na 7000 Kč, novější verze s přídomkem Slim dokonce na osm a půl tisíce.

Ve srovnání s Xboxem 360 a Wii nabízí zábavní systém od Sony řadu předností. Například je vybaven blu-ray mechanikou, díky čemuž dokáže konzole v obývacím pokoji nahradit i blu-ray přehrávač v ceně několika tisíc korun.

Výhodou je také snadné připojení k domácí počítačové síti prostřednictvím WiFi. Díky tomu dokáže Playstation například přehrát hudbu uloženou v počítači, nebo bezproblémově surfovat na internetu v pohodlí obýváku.

Počítač jako herní stroj

Pro hraní her může dobře posloužit i počítačová sestava. Výkonný herní stroj, který nabídne dostatečný výkon pro nejnáročnější hry, vyjde na 20 000 korun, což je v porovnání s konzolemi až čtyřikrát více.

Počítač samozřejmě dokáže zastat daleko více funkcí než herní konzole, jako je brouzdání po internetu, sledování filmů nebo poslech hudby. To ale zvládne i nejlevnější počítač s cenovkou okolo deseti tisíc korun, proto je velice výhodné pořízení levnějšího PC na práci a televizní konzole na hraní her.

Nevýhodou konzolí je cena her, které jsou totiž často až o polovinu dražší než v případě verzí pro PC, což znamená rozdíl i 500 korun.

Mafia II: nejočekávanější hra roku

Jednou z nejočekávanějších her letošního roku byl dozajista titul Mafia II, který se snaží navázat na obrovský úspěch prvního dílu. Vypráví příběh z mafiánského prostředí, který se odehrává koncem čtyřicátých let minulého století v zákoutích fiktivního města Empire Bay inspirovaného gangsterským New Yorkem a San Franciskem.

Děj se odehrává ve stylu hollywoodského filmu a je provázán s celou řadou výrazných postav a dramatických situací, přináší bohatý arzenál zbraní i jedinečné automobilové honičky v úzkých uličkách velkoměsta.

  • Platforma: PC (980 Kč); Xbox 360 (1400 Kč); Playstation 3 (1500 Kč)

FIFA 2011: populární fotbal v novém kabátě

Pro všechny milovníky fotbalu je určen sportovní simulátor FIFA 2011. Proti předchozím verzím prodělalo nové pokračování několik obřích změn. Především grafika se pohnula mílovými kroky – pohyby hráčů jsou velice plynulé a věrohodné.

Bohužel diváci na pódiu jsou stále jen „placky“. Zajímavá je funkce Game Face, která umožňuje vytvořit ve hře vlastního dvojníka s reálnou podobou. S takto vytvořenou postavou je pak možné hrát všechny herní módy a rozvíjet jeho schopnosti. Výsledky jednotlivých hráčů je pak možné porovnávat on-line.

  • Platforma: PC (950 Kč); Xbox 360 (1300 Kč); Playstation 3 (1300 Kč); Wii (1100 Kč)

Halo Reach: pokračování kultovní ságy

Děj nového pokračování hry Halo se odehrává před celou trilogií předchozích titulů - v době, kdy byl sestaven Noble Team z hrdinských Spartánů. Ti jsou poslední vlnou odporu na planetě Reach, kde musí bojovat proti alianci mimozemských ras zvané Covenant.

Nový díl Halo Reach se opravdu povedl. Nabízí propracovanou dějovou zápletku plnou nečekaných zvratů, kterou doplňují povedené multiplayerové souboje. U nich Microsoft použil nové herní prvky, jako jsou souboje nablízko nebo využití takzvaných jetpacků (raketových batohů).

Foto: Novinky

Ukázky ze hry Halo: Reach

  • Platforma: Xbox 360 (1000 Kč)

Split Second: rychlost na prvním místě

Videohra Split Second je automobilový simulátor, který je plný extrémně rychlých sporťáků a nebezpečných akcí. Cíl hry je přitom prostý, dojet za jakýchkoliv okolností do cíle jako první.

Ochutnávka ze hry Split Second

Děj hry se odehrává ve smyšleném městě, které vzniklo jen pro účely televizní reality show. Zatímco diváci pořadu se vesele baví, závodníci bojují o holé životy.

Foto: Novinky

Ukázky ze hry Split Second

Během závodu jsou totiž nesportovní praktiky soutěžících prakticky samozřejmostí. Kromě bouraček se tak budete muset ve smyku vyhýbat různým nástrahám a nebezpečným výbuchům.

Foto: Novinky

Ukázky ze hry Split Second

  • Platforma: PC (500 Kč); Xbox 360 (800 Kč); Playstation 3 (800 Kč)

Sims 3: rodina především

Hra Sims 3 slaví úspěch především u něžnějšího pohlaví. V podstatě se jedná o simulátor běžného života. Proti předchozím dílům působí třetí pokračování komplexnějším dojmem – postavičky mají daleko více povah a také životních cílů, které se musíte snažit naplnit.

Foto: Novinky

Screenshot ze hry Sims 3

Pohyb ve městě je tentokrát opravdu volný, a tak si simíci mohou vyjma návštěvy zajet do nákupního střediska, do kina, parku, k vodě či v případě potřeby i do nemocnice. Ve chvíli, kdy hru dohrajete, je k ní možné dokoupit další datové disky, jako je luxusní kolekce bydlení, cestovní horečka nebo například povolání snů.

Foto: Novinky

Sims 3 nekladou nároky na znalosti jazyků, budou v češtině.

  • Platforma: PC (1300 Kč); Xbox 360 (1500 Kč); Playstation 3 (1500 Kč); Wii (1200 Kč)

Harry Potter a Relikvie Smrti: legenda ožívá

Na motivy knižní předlohy J. K. Rowlingové byla vytvořena hra Harry Potter a Relikvie Smrti, která by měla být příští rok doplněna o druhé pokračování. Ústřední postavou je samozřejmě čarodějnický učeň Harry Potter, jehož musíte provést hrou ve smrtelných soubojích.

Foto: Novinky

Harry Potter a Relikvie Smrti

Děj hry začíná v okamžiku, kdy se Harry, Ron a Hermiona vydávají na pátrací výpravu po zdroji Voldemortovy nesmrtelnosti a moci — viteálů. Bez pomoci profesorů se tři studenti musejí spolehnout pouze jeden na druhého.

Foto: Novinky

Harry Potter a Relikvie Smrti

  • Platforma: PC (1200 Kč); Xbox 360 (1600 Kč); Playstation 3 (1600 Kč); Wii (1200 Kč)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám