Hlavní obsah

Počítačové střílečky podle vědců zlepšují rozhodovací schopnosti

New York

Střílecí počítačové hry jsou velmi oblíbené. Zatímco u mladších dětí se snažíme těchto her co nejvíce vyvarovat, u starších jsou naopak vhodné. Alespoň podle vědců z Rochesterské univerzity v New Yorku, kteří tvrdí, že hraní takových her může zlepšit rozhodovací schopnosti člověka, vylepšit jeho zručnost za volantem a pomoct mu, aby se neztratil na ulici.

Foto: Profimedia.cz

Hraní rychlých akčních her vyvolává zvýšenou citlivost, která může rovněž zlepšit zvládání více úkolů najednou.

Článek

Podle nich hraní rychlých akčních her vyvolává zvýšenou citlivost, která může rovněž zlepšit zvládání více úkolů najednou, schopnost následovat přítele v davu nebo dokonce čtení drobného písma. Toto zjištění patrně potěší zanícené hráče, kteří často slýchají, že jim akční počítačové střílečky nedávají nic, tedy s výjimkou podpory násilí.

Vědci vybrali skupinu mladých lidí ve věku 18 až 25 let, kteří počítačové hry běžně nehrají, a rozdělili je do dvou skupin. Polovina pak 50 hodin hrála střílečky, jako je Call Of Duty 2 či Unreal Tournament, a druhá pomalou strategickou hru The Sims 2. Poté je vědci podrobili sérii testů, v nichž zjistili, že "střílečková" skupina si vedla o 25 procent lépe při rychlém rozhodování.

I když střílečky všeobecně nejsou považovány za činnost, která obohacuje mozek, nedá se jim upřít, že při nich hráči musejí dělat rychlá a přesná rozhodnutí založená na tom, co se kolem nich děje, vysvětlují autoři studie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám