Hlavní obsah

Nejočekávanější hra letošního roku - Mafia II: červenat se budou i ti nejotrlejší

Novinky, Jakub Kynčl

Na Mafii II jsme museli čekat pořádnou řádku let. O to více jsme od ní po jejím obdržení očekávali. Jednička se vepsala do herních dějin svou výjimečností ve všech směrech. I dvojka zanechá svou nesmazatelnou stopu, vzpomínat se bude na úžasnou atmosféru a pravděpodobně nejdrsnější dabing, který se kdy dostal do našich reproduktorů. Kompletní česká lokalizace prostě stojí za to.

Článek

Žít v cizí zemi není nic jednoduchého a vy jako hlavní hrdina s italskými kořeny Vito Scaletta se o tom v USA přesvědčíte více než dobře. Uživit se není nic jednoduchého a těžká práce v docích není nic pro člověka, jako jste vy. Naštěstí máte správně zkažené kamarády, a tak se špinavými prácičkami docela dobře uživíte a stoupáte tak po pomyslném mafiánském žebříčku.

Hra nikterak nenavazuje na předcházející díl, což je jen dobře, protože ten už si do detailů pamatuje pouze málo z nás. Vše vypadá na X-Boxu 360 velmi hezky a atmosféra starých Států na vás dýchá doslova z každého kroku. Úžasný a vhodně zvolený hudební doprovod pak kouzelný dojem jen umocňuje.

Dabéři se vyřádili

Dabing je samostatnou kapitolou, která si zaslouží více než krátkou zmínku. Mafia II je určená pouze pro hráče starší 18 let. A hlavním důvodem není snad ani tak všudypřítomné násilí a krev. Dabing je totiž tak peprný, že nedoporučujeme hrát hru v blízkosti lidí, kteří o vás mají ještě aspoň trochu dobré mínění. Nadávkami toho nejtvrdšího kalibru se to doslova hemží. A pravda je, že v češtině to je opravdu silná káva.

Dialogy jsou ve hře opravdu vymazlené a nezřídka se vám stane, že se zastavíte na ulici a posloucháte, jak se dva manželé hádají, protože si s tím tvůrci jednoduše vyhráli. Drsným výrazivem se opět nešetřilo, a tak se dost možná nějakou ostřejší nadávku i přiučíte.

Nesmrtelní parťáci

Umělá inteligence nepřátel je relativně dostačující, avšak chvílemi postřehnete trochu nelogické jednání, které vám některé bojové momenty značně zjednoduší. V této souvislosti by se hodilo zmínit jeden nedoladěný fakt - tzv. friendly-fire nemusíte vůbec řešit, jelikož když se vám dostane do hledáčku spojenec, nelze vystřelit. Nedoladěné pak je ale to, že vaše kolegy nemůže zabít ani nepřítel. Vy se tedy můžete v nejdrsnějších chvílích co nejlépe schovat a čekat, jak rychle vaši kolegové nepřítele znehybní. I kdyby byli postřeleni stokrát, do kaluže krve neklesnou.

Celková herní doba? U mě to bylo 17 hodin, ale přiznávám, že jsem se chvílemi kochal exteriéry a vykrádal benzinové stanice, abych si přivydělal na lepší zbraně. Podle všeho se vše dá zvládnout i za nějakých 12 hodin. Dobrým nápadem od tvůrců je pak to, že se najdou i takové speciální features (tzv. modelky), fungující jen tehdy, hrajete-li na největší obtížnost. Dobrá motivace.

Velké prodeje

Mafia II bude mít úspěch, o tom není pochyb. Již po několika dnech bylo prodáno či objednáno neuvěřitelných 15 tisíc kusů, což je na české poměry úžasné skóre. Hnidopich si na hře nějaké zápory najde, ale sečteno podtrženo jde o výborný akční kousek s dobrou atmosférou, která dá na některé maličkosti bez potíží zapomenout.

HODNOCENÍ: 9/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám