Hlavní obsah

FIFA 11: nový fotbalový simulátor pro PC se opravdu povedl

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín nad Rýnem

Pád do hlubin v podání herní série FIFA pro stolní počítače je, zdá se, zastaven. Ba co víc, FIFA se dost možná nadechuje k vyrovnanému boji s konkurenční sérií PES, která v posledních letech neměla na PC soupeře. Next-gen technologie však posouvají nový ročník fotbalového simulátoru někam úplně jinam, kam zatím mohla nesměle pokukovat jen série PES.

Článek

Loňský rok byl pro počítačové sportovní simulátory značně specifický - NHL 10 už pro stolní počítače vůbec nevyšla a co se týče gamesy FIFA 10, většina z nás by si zřejmě asi přála, aby také bývala raději nevyšla. Žádné výrazné novinky, stále stejná neohrabaná grafika a zážitek, který se konzolovkám blížil podobně asi jako zrezlá pramice Abramovičově jachtě.

Ze šlamastiky se mohly dostat EA jen dvěma způsoby. První variantou bylo přestat hru na PC zcela vyvíjet a soustředit se na hráčskou základnu PS3kařů a Xboxáků - negativních reakcí bylo mnoho a další nastavovaná kaše už by neměla šanci projít. Naštěstí se vývojáři chopili druhé varianty - hru kompletně překopali a po dvouleté práci představili konečně next-gen počítačový simulátor pro PC.

Grafika a ovládání doznaly obřích změn

Při představovačce v Kolíně nad Rýnem panovala nejdříve značná nejistota a skepse. Nikdo moc nevěřil tomu, co kanadský tým nastiňoval, a tak všichni dychtivě čekali, až usednou k první hratelné verzi FIFA 11 PC sami. A hle, čekání se vyplatilo. Nejdůležitějším zjištěním, které mohl člověk udělat už po několika minutách je to, že nový ročník nemá s tím předchozím společného skoro nic, vyjma názvu. Sláva.

Grafika se pohnula mílovými kroky a ačkoliv jsou diváci stále placky, hráči se hýbou jak mají, vše je plynulejší a vy si tak hru lépe vychutnáte. Změn doznalo i ovládání, které je nyní už takřka stejné jako konzolové, a tak se dočkáte opravdové volnosti pohybu do všech směrů a ne pouze do těch základních. Herní dojem šel o velký kus nahoru a naznačil, že by letos mohla mít série PES konkurenci.

Herní nedostatky zůstávají

Jsou však určité faktory, které se podle nás příliš z místa nehnuly. Ačkoliv by hra měla obsahovat prvky konzolové hry World Cup, příliš znatelné nejsou. Stále starý systém kopání penalty a nikdo nepíská ruce. Simulování faulů se také nedočkáme, takže v tomhle směru stojíme stále na mrtvém bodě. To však asi nebude to nejdůležitější.

EA vědí, že PC hráči chtějí next-gen zážitek a vypadá to, že letos jim ho dopřejí pořádnou porci. Nechme se překvapit, na jakých drobnostech ještě do vydání 1. října zapracují. Nezbývá, než doufat, že letos bude mít placka s hrou lepší využití než jako odpuzovač holubů...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám