Hlavní obsah

Hrajeme s iPhonem: Giana Sisters - Super Mario v dívčím provedení

Novinky, Tomáš Hort

Skákačka Giana Sisters je hra velmi podobná legendární Super Mario Bros. Místo Super Maria se ale na scéně objevují dvě slečny. Jednoduchý návrh, jednoduchá hra a přesto se při sbírání drahokamů a zneškodňování nepřátelských zvířátek dá strávit několik hodin plných zábavy.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Giana Sisters

Článek

Původní verze jednoduché hopsací hry s názvem The Great Giana Sisters spadá až do roku 1987, kdy ji pro Commodore 64 naprogramoval Armin Gessert. V té době hra zaznamenala velký úspěch a stala se nezapomenutelnou i vedle téměř totožné hry Super Mario Bros. I proto se uvedení opakovalo v roce 2005, tentokrát již s kratším názvem Giana Sisters a s určením pro mobilní telefony. Pozadu nezůstala ani platforma Apple, a proto se hrou můžeme pobavit i na iPhonu v jejím oficiálním remaku.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Ovládání hry je třemi dotykovými tlačítky. Statistické údaje se nám naznamenávají v horní části displeje.

Hra je založena na třech klávesách, které dotykově ovládáme ve spodní části displeje položeného na bok. Doprava, doleva a skok, tak málo stačí k hernímu štěstí. Účelem hry je procházet dvojrozměrné lokace, nacházet a sbírat co nejvíce drahých kamenů a přitom nespadnout do propasti nebo se nepotkat s různými nepřátelskými tvory.

V některých momentech je třeba přemýšlet, jaké kameny můžeme rozbít, abychom se k drahokamu dostali, jindy musíme počkat na správnou pozici zvířecího nepřítele k jeho likvidaci naskočením. Při akci si musíme hlídat životy, kterých není na větší obtížnost mnoho. Po konci každého kola se nám zobrazí mapa, přes kterou se musíme dostat až ke konci. Nechybí ani velmi hezké grafické videosekvence vysvětlující příběh.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Grafická podoba hry je velmi povedená. Hracích kol je několik a jsou odstupňovány zvyšující se obtížností.

Základní postava křehké blonďaté dívky se po sebrání červeného kamene změní v akčnější sestru, která má větší výskok a umí i kouzlit. Hru si můžeme vhodně podbarvit svou muzikou v paměti iPhonu či iPodu, pro který je hra určena taktéž. Jako velkou oddychovku, kterou není škoda kdykoli při potřebě rychle vypnout, můžeme hru doporučit. Vrátíte se s ní zpátky do dob starých dobrých konzolí, na které mnoho z nás s nostalgií vzpomíná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám