Hlavní obsah

Videohra Alan Wake: prožijte horor na vlastní kůži

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po hrách se silným a vymazleným příběhem je vždy obrovská poptávka. Bezcílné střílení či nekonečné řešení hádanek už hráče dávno přestalo bavit. Alan Wake je titul postavený zejména na extrémně silné dějové linii, kvalitních zvukových efektech a pocitu, že prožíváte na vlastní kůži hollywoodský trhák. Hru vydal Microsoft exkluzivně pro X-Box 360.

Článek

Alan Wake je známý spisovatel, kterému se ale v posledních dvou letech nedaří napsat žádný trhák. Zasáhla ho tvůrčí krize tak silná, že odjíždí i se svou chotí do krajiny tak odlehlé a opuštěné, že tam ani lišky nedávají dobrou noc, protože jsou strachy schované v noře.

Věří, že si tam oddychne a načerpá síly pro svou další práci. Inspirativní prostředí se však záhy změní v hrozivé temné vězení, kde Wake nasazuje život, aby zachránil aspoň svou ženu.

Foto: Novinky

Alan Wake

Jeho představy se prolínají s realitou a on začíná nacházet stránky knihy, kterou zjevně sám napsal, avšak nevzpomíná si na to. Ba co víc, nalezené stránky přesně popisují děsivý příběh, kterým si on sám právě prochází.

Mnohdy se tak dozvíte, co se stane za chvíli a díky tomu se aspoň tak strašně neleknete. A tím se dostáváme k první stěžejní kapitole, která vás bude hrou důkladně provázet - zvukový doprovod.

Důraz na zvukové efekty

Zapomeňte na to, že byste hráli hru Alan Wake s nějakými dvěma "flusátky" po stranách a ještě k tomu bez subwooferu. Už dlouho nebyla k dostání hra, která by natolik využívala zvukového doprovodu.

Bez něj se připravíte o absolutní většinu prožitku a budete se divit, proč vás hra nevtáhla do děje. Zvukový doprovod krásně koresponduje s lekacími scénami a doprovází útoky přízraků chrchlajících jako člověk s vážným onemocněním hrtanu. Alan Wake bez kvalitních reproduktorů je něco jako Avatar v černobílé televizi - k ničemu.

Foto: Novinky

Alan Wake

Vůči grafice také nelze mít žádné výhrady - vše se hýbe tak jak má a animace potěší oko nejednoho hráče. Horší už je to s přehledností během některých bojů - nejednou se vám totiž stane, že vám nevhodně postavený strom zablokuje výhled na útočící postavy a vy kvůli tomu přinejmenším ztratíte trochu krve.

Točení kamery vás pak někdy také natolik zamotá, že kvůli němu spadnete z útesu či do rozvodněné řeky. Takže raději od útesů dále.

Noční můra zárukou zábavy

Boj proti silám temnoty není jednoduchý, a tak ironicky není nejsilnější zbraní ve hře žádný raketomet ale obyčejná světlice. Pozitivní také je, že se po zemi neválí tuny nábojů a vy tak musíte o každém využitém velmi dobře přemýšlet.

Foto: Archiv, Novinky

Alan Wake

Hra je jakousi směskou thrillerového příběhu a hororové knihy. Přesto, pokud s ní chcete strávit více příjemných večerů a nezhltat ji za dva večery, zvolte obtížnost Nightmare, která se vám postará o zábavu.

Ačkoliv jsme zmínili několik záporů, tak i přesto je Alan Wake výjimečným počinem, který mezi letošními hrami jednoznačně vyčnívá. Pro milovníky thrillerových příběhů a hororové atmosféry je tak absolutní povinností. Jen ji nedávejte hrát svému sedmiletému bráškovi, to by si ještě dlouho odmítal večer zhasnout lampičku...

HODNOCENÍ: 9/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám