Hlavní obsah

Závislost na počítačových hrách léčí britská klinika

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Weston-super-Mare na jihozápadě Anglie dosud jezdili hlavně milovníci písčitých pláží. Od nynějška se ale město stává i destinací pro ty, kteří se chtějí vyléčit ze závislosti na počítačových hrách. Terapeuti tvrdí, že popularita her jako World of Warcraft, ve kterých musí hráči věnovat velké množství času tomu, aby učinili pokrok, zapříčiňuje nárůst závislosti jak mezi dospělými, tak mezi dětmi.

Foto: Profimedia.cz

Zástupci výrobců počítačových her odmítají, že by hraní mohlo být nebezpečné.

Článek

Hráči tráví celé dny před monitorem, špatně jedí a spí a chybí jim jakákoliv sociální interakce. Výsledkem jsou podvýživa, zpřetrhání společenských vazeb a zdravotní problémy. Klinika Broadway Lodge, jež ročně vyléčí zhruba 400 pacientů, kteří mají problémy s drogami nebo s hazardními hrami, se proto přizpůsobila době a upravila jeden ze svých rehabilitačních programů i pro fanatiky počítačových klání.

Pacienti zde absolvují skupinovou terapii, sledují informační videa, plní úkoly jako vysávání či umývání nádobí a účastní se rekreačních aktivit. Ředitel zařízení Brian Dudley řekl, že nedávno vyléčili 23letého chlapce, který trávil u počítače osm hodin denně.

„Dovezli nám ho rodiče. Připravili jsme pro něj léčebnou kúru, která sestávala ze dvanácti kroků. Není ale možné někomu nakázat, aby už nikdy nepoužíval internet,“ dodal Dudley. „Vsadím se, že pět až deset procent rodičů nebo partnerů zná někoho, kdo je závislý na internetových hrách,“ podotkl s tím, že úkolem kliniky je „zaručit, aby si byl člověk schopen uvědomit, že se z jeho koníčku stal problém“.

Zástupci výrobců počítačových her ale odmítají, že by tato aktivita mohla být i nebezpečná. „Hrát hry je stále populárnější a pevně věříme, že to má na lidi pozitivní dopad,“ vysvětlil šéf Asociace vydavatelů herního softwaru Michael Rawlinson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám