Hlavní obsah

On-line hry: V Jižní Koreji se soutěžilo o jeden a půl miliónu

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

World Cyber Games 2009 v čínském Chengdu, největší turnaj nejen letošního roku, začíná sice teprve příští týden, ovšem už na konci předchozího a začátku nynějšího týdne se v Jižní Koreji, další asijské baště progamingu, odehrála akce, v níž bylo rozdáno ve třech hrách neuvěřitelných 60 000 dolarů.

Článek

Cizincům se nepodařilo vyzrát na asijské hráče a celky

Od 30. října až do 3. listopadu se v jihokorejském městě Suwon konal jeden z letošních svátků profesionálního hraní počítačových titulů. Konkrétně se štěstí usmálo na zástupce akční střílečky Counter-Strike 1.6 a kultovních strategií StarCraft: Brood War a Warcraft III: The Frozen Throne. Dějištěm byl již čtvrtý ročník International eSports Festival, na který dorazil rekordní počet účastníků, o což se postarala astronomická dotace činící 60 000 dolarů.

Na turnaj dorazili hráči a týmy z celého světa, kromě řady domácích zástupců a Asie jsme tak mohli shlédnout ve strhujících kláních zástupce z USA, Kanady, Švédska, Ukrajiny, Ruska, Nizozemí, Velké Británie, Rumunska a dokonce i z Peru. Zatímco v Counter-Strike 1.6 byli do role favorita pasováni severští SK Gaming, ve WCIII a SC:BW se předpokládalo udržení medailí doma. Předpoklady se víceméně vyplnily.

Po zřeknutí se účasti v CS 1.6 krajanů z fnatic a odmítnutí účasti jihokorejských WeMadeFOX mohli SK konkurovat snad už jen zlepšující se TitaNs a čínští TyLoo společně s wNv.cn. Nakonec se doopravdy ukázalo, že zbylé celky jsou zde spíše do počtu a do finálových bojů se nepodařilo zasáhnout ani jihokorejským esq.wind, kteří překvapivě vyhráli domácí WCG kvalifikaci a měli by tak mít natrénováno.

Švédové působili opravdu suverénně a soupeři ničili jednoho po druhém. Ve finále je nezastavili ani wNv, kteří se svým umístěním musí být spokojeni. TyLoo brali třetí příčku, když porazili singapurské TitaNs.

Ve StarCraft měli už před turnajem jednoznačně našlápnuto zástupci Jižní Koreje, kteří přicestovali v počtu pěti favoritů, z nichž ovšem pouze tři mohli skončit na medailových příčkách. Pro zbylé dva mohl turnaj skončit jedině zklamáním. Nakonec ale do konečného pořadí zasáhnul nejihokorejský borec, od něhož to v podstatě ani nikdo nečekal. V souboji o zlato sice Stork 2:1 porazil kolegu Terrora, ovšem bronz ukořistil Američan IdrA, jenž těsně přemohl Ukrajince White-Ra, další příjemné překvapení IEF 2009.

Na programu tak už byl pouze Warcraft III, v němž se kromě deseti Asiatů čítajících čtyři Číňany, čtyři Jihokorejce a dva Japonce představila ještě nizozemská legenda Grubby, Rus Nicker a Rumun NightEnD. WCIII turnaj měl jednoznačně nejvíce překvapující průběh, když v něm cokoliv nepocházejícího z Číny hrálo pouze druhou roli. Ani takoví ostřílení hráči jako právě Grubby, Lyn, Moon, SocceR nebo WhO totiž nestačili na čínskou čtveřici, která si mezi sebou rozdělila 20 000 dolarů v následujícím pořadí - Fly100%, Infi, TH000 a TeD.

IEF 2009 ovšem progamingové hody v Asii nekončí, už v pondělí startuje jubilejní desátý ročník největší herní události roku World Cyber Games 2009, kde se ve StarCraft: Brood War představí i náš zástupce Crow.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám