Hlavní obsah

On-line hry: Čeští hráči zaplavili Dánsko

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během posledních týdnů se stalo zvykem, že hlavní část našich pravidelných článků o progamingu tvoří světové akce, na něž kromě světové špičky zavítali i naši reprezentanti. Jinak tomu nebude ani tentokrát. Naopak na dánské soutěži The eXperience byli naši borci nepřehlédnutelnou součástí. Přijelo jich hrát hned 18, a to ve třech různých titulech.

Článek

Novinky z domova

  • Dlouhodobě stávkující Blacktrains se vrací na pole Counter-Strike 1.6. Kdysi zcela neodmyslitelný klub domácí scény se potácel několik měsíců v neaktivitě, čemuž by ale nyní měl učinit přítrž příchod sestavy pod vedením evse. Staronový kapitán si k sobě do jednoho mužstva přizval ostřílené hráče jako Hajcla, MadCata, artura či setha. Noví BT by měli podle svých vlastních slov vsázet spíše na zkušenost, než trénink.
  • Na tuzemské scéně napočítáte aktivní Warcraft 3 hráče pomocí kuličkového počítadla, fungující týmy snadno na prstech jedné ruky. Jakýkoliv nový impuls proto strategie topící se již delší čas v krizi uvítá s otevřenou náručí. Jedním z takových by se mohl stát pokus slovenských crew.sk. Ti nejprve angažovali stratéga Blacka a následně i jeho kolegu Noa s početnou posádkou maďarských, ruských a portugalských hráčů.
  • V českých luzích a hájích se nedaří příliš ani Day of Defeat: Source. Populárnímu FPS módu společnosti Valve se zde již nevěnuje téměř nikdo, po zániku Forever Players navíc nebyl ani celek, jenž by dokázal konkurovat těm světovým. To byl měl změnit nástup SnoopY, kteří se do DoD:S vrhnuli se svou sekcí plnou zahraničních posil. Vedle české dvojice G_M, Spike zde nalezneme střelce z Norska, Švédska a Německa. 
  • Dnešní druhá změna v oblasti českého Counter-Strike 1.6 se opět týká vznikajícího Team Pulsed. Velmi ambiciózní organizaci, o níž jsme vás informovali již minule, bude nakonec zastupovat odlišná pětka, než bylo původně zamýšleno. Konkrétně se jedná o dosud mix tým iddqd, jehož členové ptex, Anthrax, Endruu, e-Xite a Mr. Superstar si na nedávné Quietus-Day překvapivě vystříleli stříbro.

Novinky ze světa

  • Když legendární Warcraft 3 guru Moon počátkem roku podepsal smlouvu s domácí organizací WeMade FOX, psalo se všude, že se jedná o největší přestup v celé historii progamingu. Lukrativnější smlouvu údajně nikdo nemá. Avšak alespoň podobné podmínky bude mít od nynějška i jeho krajan SoCCeR, jenž by ho měl v WMFOX doplnit. SoCCeR v současnosti drží třetí příčku NGL ONE, prestižní W3 ligy.
  • Tvrdou ránu obdrželi kazachsští k23. Štírek z východu, jenž si nejednou poradil i s absolutní špičkou Counter-Strike 1.6 scény, se bude muset vypořádat s odchodem beAsta, kapitána a strategického vůdce v jedné osobě. Ten svým rozhodnutím o ukončení aktivního hraní šokoval téměř všechny, poněvadž po vyhraném Arbalet Cup 3 to snad nikdo nečekal. Jaký bude osud jeho kolegů N1ck3La, Anv1ka, MihaOa a Adrenalina není dosud známo.
  • Po zklamáních z Outpost on Fire 3 a The eXperience dochází k další změně na věčně rušné německé scéně. Pořadí nyní došlo na Call of Duty 4 výpravu mTw, jež na OoF3 nevyhrála jediný zápas a z TeX se domů poroučela bez jediného vítězství v play-off. Tyto slabé výsledky rozhodly o tom, že se se sestavou loučí alu, kterého nahradí rizaR z TBH.MSI.
  • Ovšem největší katastrofou roku 2009 se bezesporu stávají dánští Counter-Strike: Source střelci australských fnatic. Ti si sice celkem snadno zajistili místo v uznávané organizaci pomocí vítězství ve Fnatic Game Idol, ale od té doby nedokázali vystoupat ani jednou na bednu zajišťující medaile, ba naopak spíše všude doslova vyhořeli. To se jím stalo osudným v průběhu TeX, kdy vedení rozhodlo o předčasném ukončení smluv.

Do Dánska se vydala jedna z největších tuzemských výprav 

Skandinávské město Roskilde se po celý minulý týden stalo dějištěm velkolepé offline soutěže The eXperience. Již třetí ročník s dotací 26 000€ přilákal nadšence čtyř různých her - TrackMania Nations Forever, Counter-Strike: Source, Call of Duty 4 a FIFA 09. O lákavé ceny v TMNF, CS:S a CoD4 se přijeli poprat i čeští a slovenští borci, jmenovitě klany eSuba, Reason Gaming a SnoopY.

Jako první se do ostrých bojů zapojili TrackMania jezdci, z našich to byli Toni, ToMaso a Edgee. V rozjížďkách se jim dařilo všem vesměs stejně, když ve výše uvedeném pořadí obsadili 8. až 10. místo.

Totožně si piloti vedli i ve vyřazovací části, avšak právě naše největší naděje, zkušený Toni, se s Dánskem loučil překvapivě jako první na 11. pozici. Krátce na to ho následoval o dvě příčky úspěšnější Edgee i ToMaso, jenž i přes velkou konkurenci skončil sedmý v pořadí. Nejlépe si vedl Švéd Frostbeule následovaný Francouzem Carlem a Portugalcem Moriahem.

Po troše závodění přišlo na řadu střílení, konkrétně Call of Duty 4 s 32 přihlášenými klany, mezi nimiž jsme mohli naleznout dvě naše želízka v ohni. Prvním z nich byli SnoopY, kterým se ale ve skupině A příliš nedařilo, čímž jim byla odepřena další účast v turnaji. O poznání lépe si vedla eSuba, které za finskými diamondZ připadlo druhé postupové místo.

V play-off pak sice okamžitě podlehla britským Reason Gaming, avšak poté si senzačně proklestila cestu až do finále nižší části a své úvodní zaváhání tak odčinila. Tam ale už nestačila na stříbrný Team Coolermaster, což jí vyneslo slušnou třetí příčku. TeX vyhrál poměrně překvapivě švédský celek fnatic.

Na dánskou soutěž nebudou určitě v dobrém vzpomínat česko-slovenští Reason Gaming. Těm se zde loni vůbec nedařilo a ani letošní ročník nebyl výjimkou. V základní skupině si sice krásně poradili s britským dueem Fragmaster Toxic, Infused a v 1. kole vyřazovací části bez jakýchkoliv problémů smetli švédské 30P-Gaming, následně ale přišla blamáž s Vitriolic.

Když naši borci vedli už 13:2 a viděli se v dalším kole, ve Švédech se něco vzepřelo a bez milosti potrestali zaváhání Reason Gaming. V opravné fázi světový tým číslo dvě ještě porazil dánské GET4 a britské Team Coolermaster, následně ale nejtěšnějším možným rozdílem podlehl svým tradičním rivalům z Dignitas a šel si taktéž balit kufry. Vitriolic ukořistili bronz, Dignitas stříbro a RedLine zlato.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám