Hlavní obsah

On-line hry: Soutěže se přesunuly na východ

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po minulém speciálu, v němž jsme se věnovali spíše početným domácím změnám, než zahraničnímu dění, se opět vracíme do standartu posledních týdnů. O kvalitní turnaje opět nebylo nouze, tentokrát si světová špička dala dostaveníčko ve východní části Evropy. Soutěžilo se na ruském KODE5 a pár dní na to na ukrajinském DTS-Cup.

Článek

Novinky z domova

  • Akční Team Fortress 2 začíná pořádně lákat i naše domácí organizace. Během tohoto týdne se odehrálo historicky první přetažení TF2 celku, kdy hráči šli za lepším zázemím. Konkrétně jde o dnes již bývalou sekci klubu Legalize, jež svou početnou devítičlennou soupisku přesunula pod vedení obnovených Team Defiance.
  • Tím ale odchody u Legalize bohužel nekončí. Mladí manažeři tohoto občanského sdružení si nedokázali ohlídat ani svou Call of Duty 4 sekci, jež klub možná proslavila nejvíce. Hráči eni, Neither, ReeZa, Zoun a xethjEh, kteří si zahráli například na loňském WGT, se rozhodli vydat po své vlastní cestě pod názvem until forever team. Podle slov samotných hráčů se UFT nehodlá v nejbližších dnech či týdnech přesunout pod jiný klan.
  • ExZenie, jeden z kdysi nadějných celků, jenž se nakonec uklidil spíše do pozadí naší scény, vytáhnul do bojů s novým přírůstkem v podobě česko-slovenského Warcraft 3: DotA týmu. Jeho řady tvoří zkušení Jeremias, Terrestris, Lopo, ZajoSK, xindex, Arsony a Le-Mur, tedy nedávní mistři online ligy dota.sk. První domácí lanovou zastávkou nové exZenie by měl být LanCraft Summer 2k9.
  • Určitě si ještě pamatujete na neustálý kolotoč změn kolem Call of Duty 4 týmu nEophyte. Ty ustaly až s odchodem bývalých hráčů ke konkurenčním SnoopY, kde se situace ustálila a dlouhou dobu nebylo o další rošádě slyšet. To se dnes trochu mění, avšak ne nijak radikálně. Na pozici náhradníka se z důvodu nedostatku času posunul ThOmAs, jehož místo vedle skywalkera, MISAKA, Jalua a mausena okamžitě zaplnil holli z BW Gaming.

Novinky ze světa

  • Britsko-nizozemské složení Call of Duty 4 klanu YoYoTech Dragons všechny velmi mile překvapilo svým senzačním vítězstvím na domácí akci i36. Poté ale jakoby se tým ukolébal úspěchem a usnul na vavřínech. Od zmíněné akce se hráčům vůbec nedařilo, ztratili chuť k hraní, a proto se rozhodli vyměnit jeden svůj článek. Tím se stal myzz, jemuž byly ukázany dveře ven, aby bylo uvolněno místo pro SkeiRa, jenž ale zatím přichází pouze na zkoušku.
  • Americká organizace compLexity, šampión ESWC 2005, dotáhla do zdárného konce přestup možná nejkvalitnějšího zámořského Counter-Strike 1.6 celku současnosti. V dresech coL budou od nynějška nastupovat již bývalí hráči x3o dRew, NineSpot, saviOr, hero a dboorn, kteří i přes širokou severoamerickou konkurenci nedávno vyhráli domácí WCG kvalifikaci.
  • Zlatá éra britského Counter-Strike: Source klubu Dignitas je už dávno za námi. Po několika nepřesvědčivých výsledcích z posledních turnajů si to konečně uvědomili i hráči kdysi neporazitelného týmu a pořádně zamíchali svou sestavou. To jednak odnesl Harriman, jenž je nadobro vyloučen z řad Dignitas, jednak také Reality odsunutý na pozici náhradníka. Jejich místa okamžitě vyplnili ostřílení ex-FM hráči KritikaL a Re1ease.
  • Už to tak vypadá, že se krize Warcraft 3 komunity vůbec netýká nGize. Zatímco jinde se strachují a neustále propouštějí jednoho hráče za druhým, německý celek doslova nonstop přibírá a přibírá. Výjimkou nebyly ani poslední dny, během nichž se jeho soupiska znovu rozšířila o dvě velmi zvučná jména. První posilou se stal zkušený Brit DeMusliM, druhou krátce na to korejská vycházející hvězda Kei, která se představila například v dresu fnatic.

Světová elita si dala dostaveníčko v Rusku a na Ukrajině

Profesionální Counter-Strike 1.6 týmy si během posledních let zvykly na fakt, že vrchol sezóny přichází až zhruba v polovině letních prázdnin či dokonce až na podzim, jako tomu bylo loni. Letos ale jedno z nejdůležitějších období přišlo už na jaře a přední celky z celého světa tak dostaly možnost předvést, jak se dosud stihly připravit. Po čínském ESWC přišlo na řadu okamžitě moskevské finále KODE5 a turnaj DTS-Cup v Dněpropetrovsku.

Ruské vyvrcholení KODE5 bylo možná nejočekávanějším turnajem letošního jara, poněvadž se na něm mimo klasických účastníků všech akcí představili i exotičtí účastníci z Afriky či Jižní Ameriky.

Ti se ovšem v Moskvě nestihli ani pořádně rozkoukat, protože organizátoři zvolili poněkud ožehavý systém, jenž odstartoval rovnou vyřazovacími boji hranými na dvě vítězné mapy. Kvůli absenci jakéhokoliv opravného pavouka si teda většina papírově slabších klanů zahrála pouze dvě mapy a hned si balila kufry domů. Výjimkou byli pouze čínští wNv, kteří v prvním kole zdolali mousesports.

V druhém kole tedy na sebe narazili i favorité, avšak tentokrát se nekonalo jediné překvapení. Švédští finalisté z ESWC fnatic a SK si pohráli s francouzskými emuLate, respektive Made in Brazil, Poláci z WICKED vyřadili Wisdom Nerve Victory a dánští mTw těsně přehráli Němce z Alternate.

Semifinále se odehrálo ve stejném duchu jako v Číně, opět úřadovali Švédi. SK Gaming překvapivě vyprovodili mTw, fnatic pro změnu WICKED. V samotném odvetném utkání se ale již k žádnému oplácení nedošlo, průběh byl jednoznačně v režii fnatic, kteří si připsali již třetí letošní zisk zlatého kovu.

Do Dněpropetrovsku z Moskvy a Číny kvůli značnému vytížení nepřicestoval téměř nikdo, pouze DTS, kteří se představili na KODE5, WeMade FOX, jež se účastnili ESWC a WICKED rozehraní hned z obou předešlých akcí. Možnost ukázat se byla dána zejména kvalitním ukrajinským a ruským celkům, ale nechyběli ani zástupci z Kazachstánu, Uzbekistánu, Španělska či Švédska.

Ze základních skupin si našli cestu ven všichni favorité, zaváhal pouze španělský tým Ledpc, jenž byl dosazen do skupiny smrti. První kola vyšší a nižší části play-off přinesla především brzká a nečekanná vyřazení pořadatelského klanu DTS, konkurenčních KerchNET či ruských Virtus.pro. Ani v dalších fázích se nedařilo domácím celkům, postupně vypadly kluby tp.uSports, pro100 i forZe a v bojích tak zůstali pouze Ukrajinci z Amazing Gaming.

Těm se už dařilo o něco více. Hořkost porážky poznali dokonce až ve finále vyššího pavouka, když těsně nestačili na hlavní favority z WICKED. Poté putovali do opravného utkání o účast v Grand finále, v němž na ně čekali korejští WeMade FOX, kteří si cestu proklestili přes kazachstánské k23 a švédské Lemondogs.

AG dlouho vedli a postup už měli na dosah, ale potom přišel zkrach a následné prodloužení, v němž už kralovali Korejci. Stejné překvapení se FOX ale nepovedlo ve finále a titul tak podle očekávání spadnul do rukou Poláků, jenž si pod novou organizací připsali svůj první velký úspěch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám