Hlavní obsah

On-line hry: Ve Warcraft anketě zabodoval ještě nedávno odepisovaný hráč

Novinky, Jakub Trulík

Úspěšný rozjezd našich reprezentací pokračuje. Po triumfech v Counter-Strike: Source a Call of Duty 4 přibyl cenný skalp i v prvním utkání našeho TrackMania výběru. Dařilo se i Slovensku v Counter-Strike 1.6 a do toho všeho získala eSuba zlato v EuroCupu. Rovněž byly zveřejněny výsledky hlasování o "nej" ve Warcraft 3 a Starcraft podle GosuGamers.

Článek

Novinky z domova

  • Rychlý obrat nabralo teprve nedávno uzavřené angažmá Call of Duty 4 sekce klubu Gaming.sk. Ta se u slovenského sdružení nestihla ani ohřát a už přestupuje ke konkurenčním Snoopy, kteří jí údajně nabídli slibnější podmínky. Přestup se neobešel beze změn, ty jsou dokonce hned tři. Gladyho střídá MISAK, Strikera repty a BaxBanyho finte. Tito staronoví hráči se znovu postaví bok po boku dreaderovi, thOmAsovi a janusovi.
  • Ještě strmější spád nabral necelé dva týdny starý a velmi slibný Counter-Strike: Source celek českých eEriness. Ten nejprve ohlásil vstup na scénu, načež hned přidal dvě změny do svého kádru a krátce na to vše završil oznámením rozpadu pětice Majurek, ersss, GuardiaN, Dombi, davestar. U smolných eEriness se není čemu divit, klan již v minulosti několikrát velmi záhy ztratil jak své 1.6, tak i Source zástupce.
  • Bezchybné vstupy do nového ročníku ClanBase NationsCupu zaznamenaly další domácí výběry. Nejprve slovenská reprezentace v Counter-Strike 1.6 suverénně zdolala favorizované Švýcarsko 22:8 a následně čestí zástupci v TrackMania Nations Forever doslova převálcovali svého slovinského soupeře 7:0 a 7:1 na jízdy.
  • Parádní kousek se rovněž povedl českému Call of Duty 4 klubu eSuba.HAL3000. Ten zcela opanoval celé dějství 18. ročníku EuroCupu, v němž ve finále dokonce přemohl momentálně nejlepší tým světa Button Bashers. Za zmínku stojí také, jakým způsobem to provedl. NiO, paradox, Mazarini, beaster a _king totiž svého protivníka z Beneluxu smetli 13:1 a 13:10 na body. Krásné bronzové místo obsadili čeští We were immortal.

.:Hráči z eSuba.HAL3000 se v EuroCupu opravdu vytáhli. Těšit je může nejen zisk prvního místa, ale i skalp nejlepšího CoD4 týmu.

Novinky ze světa

  • Norsko, kdysi světová velmoc v Counter-Strike 1.6, získala další záchvěv naděje k návratu mezi klubovou elitu. Na tamější scéně totiž vzniknl tým nesoucí název Matrix, na jehož soupisce se vyskytují tři špičkoví a v Evropě uznávaní hráči - noLA, OmeN a prb. Ti jsou doplněni o dva velké talenty, mICROVANa a pavoa.
  • Krátce po zisku třetího místa na finále britské EPS soutěže oznámila organizace Reason Gaming odchod tří hráčů základní sestavy. Bez angažmá jsou od nynějška střelci choobie, Epoltic a raigeKi, což Reason zanechává pouze v tříčlenném kádru Lighters, brokN, kAMMYz. Kdo doplní klubové řady, nebylo dosud oznámeno.
  • Německý celek EnRo GRIFFINS, jenž jsme mohli vidět na finále ICY-BOX ne zrovna v příliš oslňujícím představení, se rozrostl o druhý Counter-Strike: Source tým. Vedení pod svá křídla přibralo jeden z nejtalentovanějších klanů ve Švédsku AIMAZING. Prozatimním největším úspěchem hráčů MrBoysena, pokkeho, kaja, XperteNa a OSVARa je třetí místo z DreamHack Winter.
  • Vůbec nejstabilnější Counter-Strike 1.6 sestava několika posledních let se vrací do své původní podoby. Polští Meet Your Makers shledali, že jejich nová posila pionaskubena, s nímž se rozloučili v průběhu listopadu. Ten nabídku návratu ke svým nejen spoluhráčům, ale i kamarádům s radostí přijal, což znamená, že dres MYM není zkrátka dostačující, a proto k sobě znovu přibrali svého bývalého spoluhráče bude znovu oblékat osvědčená pětice Neo, Loord, TaZ, LUq, kuben.

.: Meet Your Makers se po dvou měsících znovu vrátili ke složení, v němž vyhráli poslední dva ročníky ESWC. Uvidíme, zda jim krátká odmlka pomůže k návratu na vrchol.

Výsledky W3 a SC anket podle portálu GosuGamers

Po vzoru renomovaných portálů v různých hrách uspořádal svou tradiční anketu i web GosuGamers.net, jenž je známý především u Warcraft 3: The Frozen Throne a Starcraft: Brood War komunit. Hlasování v devíti odlišných kategorií, z nichž podrobně zmíníme pouze pět nejdůležitějších, se zúčastnilo téměř 8 000 fanoušků, kteří rozhodli o tom "nej" pro rok 2008.

Jednoznačně nejsledovanější disciplínou byla ta o nejlepšího hráče. Ve Warcraft 3 se jím stal možná překvapivě Nizozemec Manuel Schenkhuizen, který o více jak sto bodů překonal Korejce Juna "Lyn" Parka, jednoznačně nejvýdělečnějšího hráče uplynulého roku.

Hvězdný Grubby strhnul diváky na svou stranu zejména svou impozantní formou z posledních měsíců. Ač byl již delší čas odepisovaný, vyhrál mimojiné World Cyber Games a dalších šest offline turnajů. Třetí skončil jeho odvěký rival a další z korejských legend Jang "Moon" JaeHo.

.: Dříve neporazitelný Grubby se ke konci sezóny vrátil do své senzační formy, jež mu u fanoušků nakonec vynesla první místo. To je ale velmi kontroverzní, zvláště s přihlédnutím na Lynovu bezchybnou jízdu v průběhu celé sezóny.

Ve Starcraftu bylo hlasování o nejlepšího hráče rozděleno do dvou kategorií, korejské a nekorejské. Je to z důvodu absolutní dominance korejských borců v této hře.

Trojice nejlepších Korejců je následující: 1. Stork, 2. Jaedong, 3. Flash. Rozdíl mezi prvním a druhým je minimální, vícemistr WCG zvítězil o pouhých 12 hlasů. Králem Starcraftu mimo Jižní Koreu je Ukrajinec Eugin "Strelok" Oparyshev, následuje ho Kanaďan Jian Fei "IefNaij" Wang a bronzový Američan Tyler "NonY" Wasieleski.

.: Rovněž ukrajinský Strelok zažil velmi příjemný rok. K bronzu z WCG přidal vítězství v GameStar lize, ASUS Spring turnaji a stříbro z DreamHack Summer.

Kategorii o nejlepší W3 tým roku 2008 senzačně dominují čínští Word Elite, kteří bez dvou procent obdrželi téměř polovinu celkových hlasů. Tento senzační úspěch je připisován individuálním triumfům hráčů Infiho a TeDa a také rychlému vzestupu zpět na vrchol poté, co celá korejská sestava bývalých WE přestoupila ke konkurenčním SK Gaming. Těm v anketě patří třetí místo. Druzí jsou dnes již neexistující Meet Your Makers, jimž byl po právu přisuzován titul "hvězdný tým".

MYM zvítěžili v obou prestižních týmových ligách, WC3L i NGL-ONE. Kdyby se hodnotilo čistě na základě výsledků celku, první místo by neohroženě patřilo právě sestavě kolem kapitána Susiria.

.: World Elite zažili rok jako na houpačce. Nejprve ztratili svou korejskou sestavu, následně vybudovali novou čínskou, jež se ale velmi rychle začala rozpadat. Nyní je ovšem zpět a připravena k boji.

Náladu si skandinávský klub vylepšil v anketě o nejlepší SC tým, kde mu k zisku nadpoloviční většiny chybělo pouze 14 hlasů. S hvězdami Strelokem a IefNaijem nestálo MYM v cestě za úspěchem prakticky nic. Postupně slavili úspěch na soutěžích iCCup Clanleague, WGTour Clanleague a Brood War Clan League. Druzí skončili se ztrátou 23 % veteráni z německého klanu Templars of Twilight, jež jsou u fanoušků dlouhá léta známi jako )ToT(. Třetí příčka patří ruským Rox-Gaming.

.: Starcraft tým organizace Meet Your Makers může právem slavit. V uplynulém roce nezaváhal ani v jedné z klanových soutěží.

V obou herních titulech bylo ohlášeno ještě několik vedlejších kategorií, jejichž výsledky si zrekapitulujeme alespoň ve stručnosti. Nováčkem roku ve Warcraft 3 se stal zcela podle očekávání Španěl LucifroN, největší událostí za rok 2008 byla pro Starcraft zvolena ruská liga iCCup, nejimpozantnější bitvou se stala hra TH000a se Skyem ve W3 a Bisua s Flashem ve SC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám