Hlavní obsah

Válka mezi Ruskem a Gruzií vychází jako počítačová hra

MOSKVA

Na pulty ruských obchodů přichází počítačová hra, která simuluje novou válku mezi Ruskem a Gruzií. Tentokrát by se však podle scénáře hry do konfliktu zapojilo i NATO a Ukrajina.

Článek

Počátkem srpna vypukla mezi Ruskem a Gruzií pětidenní válka, která začala pokusem gruzínských jednotek násilím ovládnout separatistickou Jižní Osetii. Moskva odpověděla invazí ruských jednotek do Gruzie, což vyvolalo obavy Západu, že se Kreml snaží opět dostat pod kontrolu někdejší sféru vlivu na Kavkaze.

Vzájemné vztahy se dostaly na nejmrazivější bod od konce studené války. Příměří však nakonec dohodl francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země toto pololetí předsedá Evropské unii.

Donucení k míru

V Rusku konflikt vedl k vzedmutí vlny vlastenectví. Historického maxima dosáhla popularita vůdců země, prezidenta Dmitrije Medveděva a Vladimira Putina, kteří Západu vyčítají vyzbrojování Gruzie a podkopávání stability na Kavkaze.

:.Ukázka z počítačové hry simulující válečný konflikt. Foto: Archiv firmy Russobit-M.

Název hry "Konfrontace - donucení k míru" vychází z rétoriky Kremlu, podle níž srpnový konflikt byl jen mírovou operací, která měla Tbilisi přimět ke klidu zbraní.

Snaha ovládnout Jižní Osetii a Abcházii

Podle scénáře hry se gruzínský prezident Michail Saakašvili za podpory nejmenovaných západních velmocí pouští do nového pokusu ovládnout dvě separatistické provincie, Jižní Osetii a Abcházii, jejichž nezávislost mezitím Rusko uznalo.

Moskva nemíní jen přihlížet a odpovídá protiúderem, ale do konfliktu se zapojuje i Ukrajina, pokoušející se blokovat ruskou černomořskou flotilu na její pronajaté základně v Sevastopolu, a Polsko coby ztělesnění NATO.

Podle autorů hry by se však počítačová válka neměla brát příliš vážně. "Politika je politika a hra je hra. Nemělo by se to plést dohromady," prohlásil v listu The Moscow Times Alexandr Dmitrijevskij z firmy Russobit-M, která je spoluautorem dílka.

Na předvánočních pultech by se nová hra měla objevit počátkem příštího měsíce.

Reklama

Související články

Hrajeme zdarma: Epoch Star – hluboký vesmír

Toto není jen další obyčejná vesmírná střílečka, ale komplexněji pojatá hra s RPG prvky a neuvěřitelnou rozmanitostí jak misí, tak prostředí. Pokud...

Výběr článků

Načítám