Hlavní obsah

FIFA 09: Dvacetinásobný prožitek na zeleném pažitu

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S podzimním obdobím jsou každoročně spojené vydání nových sportovních her od EA. Zatímco s vydáním recenze na NHL stále ještě trochu váháme a zjišťujeme, jestli máme jen levé ruce či se předchozí ročník ovládal lépe, tak u simulátoru fotbalu máme jasno. Po jiném fotbalu tentokrát rok nesáhneme. PES 2009 totiž zcela propadl, aspoň tedy na X-Boxu 360.

Článek

"Tak co, už vydali tu novou aktualizaci soupisek?" zněla v soboto otázka jednoho mého kamaráda. Na mou otázku, jak to myslí, odpověděl: "No přeci novou fifu a nhl." Pokud začne s něčím obdobným váš kamarád, tak mu můžete s klidem odvětit, že X-Boxová verze přinesla nového více než hodně a hráči velkých soutěží se každý týden dočkají dokonce i aktualizací formy hráčů. Něco málo to sice stojí, ale jednu ligu máte zadarmo, tak proč si to nevyzkoušet.

:. Poznat hráče podle obličeje není problém.

Jaké jsou stěžejní změny? Je to fotbalové, nevidíte stále stejné akce či reakce hráčů. Kličky a různé finesy jsou konečně plně propracované a umožňují vám vašeho hráče při vedení ještě i totálně zesměšnit.

10 na 10? Řežba

Mezi hlavní hity patří vyjma formy hráčů možnost zahrát si on-line 10 proti 10, což je opravdu nářez. Sice se někdy stane, že vám hru ruší někdo, kdo se nechá hned vyloučit, či skoro nehraje, ale když narazíte na dobrou partu, není nic lepšího. Každý se chopí jednoho hráče a začíná bitva. Několik lidí mluví najednou do head-setu, prozpěvuje si fotbalové hymny, nadává, ale zejména žije fotbalem. Při jednom zápasu Anglie s Německem začalo snad šest Angličanů najednou zpívat britskou hymnu a navodilo opravdu výjimečnou atmosféru. A o tom to je.

:. Cristiano Ronaldo se staví k exekuci přímých kopů stejně jako ve skutečnosti.

Kariéra je vždy nejzajímavějším módem pro jednoho hráče. Tentokrát na vás čeká maximálně 15 sezón, které ale plně stačí k tomu, abyste svůj tým dovedli ke všem možným úspěchům.

Obtížnost hry je celkově však poměrně nízká. Vybrali jsme si nejslabší tým ve čtvrté lize, který měl pouze půl hvězdy a hráli na nejvyšší obtížnost. I díky dobrým přestupům jsme každý rok postupovali do vyšší soutěže a v Premier League hned první sezónu skončili druzí. Předehnal nás pouze Manchester, který za sezónu prohrál jen dvakrát a remizoval třikrát. Obtížnost by potřebovala přidat na plynu.

Skvělé triky i český dabing

Kličky jsou letos konečně vymakané a přebraly slibný nástup Eura 2008, které v tomto směru výrazně překonalo Fifu 2008. Konečně jsou i k tomu, abyste hráče mohli doopravdy obejít a ne se pouze předvést, že ovládáte pár pohybů navíc.

:. Takto vypadá Fifa 09 na PS3

Komentář Míry Bosáka a Petra Svěceného je docela podařený a potěší, že už je i na X-Boxu a ne pouze PC verzi. Sice se výjimečně stane, že slyšíte stejnou hlášku dvakrát po sobě, ale celkově je český dabing nejen na PC velký skok kupředu.

Skórovat můžete i z velké vzdálenosti, karty už může konečně dostávat i brankář, který často vybíhá a snaží se útočníka obrat o balón, postranní rozhodčí zdvihají praporky, zkrátka stále se vám přibližuje skutečný fotbalový prožitek. Toho opravdového se ale dočkáte jen s dalšími hráči na internetu (X-Box Live). Demo hry Fifa 09 na PC si můžete stáhnout zde, X-Box 360 verzi dema si můžete jednoduše stáhnout přes X-Box Live.

HODNOCENÍ: 9/10

Reklama

Související témata:

Související články

X-BOX 360: Pořádně krutý Burnout Paradise

K novému Burnoutu jsme přistupovali lehce s despektem. Předchozí díly si v naší redakci úplně velkou oblibu nevypracovaly a z toho vyplýval i náš přístup...

Výběr článků

Načítám