Hlavní obsah

Interaktivní hřiště dostane na vzduch i děti závislé na počítači

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ KRUMLOV

Interaktivní dětské hřiště, které propojuje hraní počítačových her s pobytem na čerstvém vzduchu, vzniklo v Českém Krumlově. Unikátní hřiště je jediné svého druhu v celé střední Evropě. Využívat jej mohou děti už od tří let.

Článek

Interaktivní hřiště Smart Us pořídilo město Český Krumlov základní škole Plešivec za 2,7 miliónů korun. Původem finský vynález je přístupný všem, kteří se zaregistrují pomocí čipové karty a je vhodné nejen pro děti, ale i pro rodiče.

Cílem nového systému hraní je přimět děti, jež stále více tíhnou k počítačům, aby se více hýbaly. Tvůrci chtějí omezit vysedávání dětí u obrazovek tím, že přenesou počítačové hry a soutěže na skutečné venkovní hřiště.

Děti mohou soupeřit s konkurenty z Finska nebo Belgie

Zájemci tam mohou hrát předem připravené hry nebo ty, které si předtím naprogramovali. Jejich pohyb snímají speciální sloupky a podložka.

Přes internet jsou navíc propojeni s hráči na dalších hřištích v zahraničí, takže mohou soutěžit i s nimi. Mají i možnost srovnání s výkony vrcholových sportovců.

"Když se řekne dítěti, nebudeš hrát na počítači, ale běhat venku, není to dostatečný impuls. Toto je spojení počítače s aktivním pohybem," upřesnil Bican z prachatické společnosti ONYX wood, která hřiště dodala a sestavila.

Podobných interaktivních hřišť pod širým nebem je v Evropě zhruba 40, toto je podle Bicana první svého druhu ve střední Evropě. Podrobnosti o tomto systému najdou zájemci na stránkách výrobce, kde je ke stažení i český manuál.

Reklama

Související články

OBRAZEM: Jak oživit dětem zahradu

S blížícím se létem se začínáme rozhlížet po možnostech, jak zpříjemnit svým ratolestem život doma i na zahradě. Při nákupu vybavení na zahradu se můžeme...

Výběr článků

Načítám