Hlavní obsah

VIDEO: nahlížíme pod pokličku NHL 2009 a dalších herních trháků

Novinky, Miloslav Fišer, Tomáš Hort

EA minulý týden představila dvě konzolové hry, které by se měly prodávat až na podzim letošního roku. Novinky samozřejmě na akci nemohly chybět, a tak se s námi můžete podívat, jak budou vypadat hry FaceBreaker a NHL 09, určené pro hraní na aktuálních konzolích Playstation 3, Xbox 360, Wii, ale i pro běžné počítače.

Článek

Hra FaceBreaker přivádí zpět k životu skvělý žánr arkádových sportovních titulů. Arkádový box ochucený o ne zrovna sportovní údery s mnoha rozmanitými typy hracích postav má být velkým tahounem společnosti a jejího vlastního vývoje pro poslední čtvrtletí tohoto roku.

:. Hra FaceBreakerAutor: EA

Samotný princip hry je velmi jednoduchý – nemilosrdný boxerský duel v ringu. Každá z velmi rozličných postav má své způsoby speciálních útoků, které mohou velmi pomoci v získání převahy nad protivníkem. Počet postav navíc nekončí jen s pevnou nabídkou hry, ale můžeme si dle svých fotek vytvořit postavu s obličejem, jakým chceme.

:. Nesportovní údery jsou ve hře samozřejmostí, jen vás nesmí vidět rozhodčí. Zdroj: Archiv

Takže nebude žádný problém, utkat se v ringu s předními českými politiky, nebo známými osobnostmi. Hru lze hrát jako singleplayer, s umělou inteligencí ze čtyř vybraných obtížností, nebo jako multiplayer třeba s kamarádem u jedné obrazovky.

:. Bojovat mohou i zástupkyně něžnějšího pohlaví. Zdroj: Archiv

Ovládání je velice intuitivní a nebude dělat problém ani úplným začátečníkům. Pokročilí už mohou využívat kombinaci různých tlačítek k tvoření combo útoků - speciálních útoků postavy či obraně před útoky protivníka. Hra je velmi chytlavá a zábavná. Určitě dokáže zpříjemnit dlouhé zimní večery.

Grafika je velmi povedená, postavy jsou detailní, okolí ringu je pohyblivé dle volby prostředí a vytváří dobrou atmosféru. Každá postava ve hře má svou historii. Například Voodoo je tlustý černošský šaman, vítězící hlavně svou velikostí, Molotov je pro změnu ruský demoliční expert proslavený nečistým způsobem boje.

Druhou představovanou hrou byla NHL 2009

Titul vycházející každý podzim je známý opravdu každému. A na jaké změny se tedy můžeme těšit? Změněná je především práce holí. Vypichování puků nefunguje pouze proti protivníkovi, který je k nám čelem, ale také do stran. Při přesilové hře soupeře můžeme holí vykrývat prostor na nahrávku.

:. Vylepšení umělé inteligence hráčů je velkou předností celé hry. Zdroj: Archiv

Novinkou je přizvedávání hole soupeři. Použijeme k tomu svou hokejku a můžeme soupeři sebrat puk nebo překazit střelu, přesně jako to dělají hokejisté v reálné hře. Pokud ale zvednutí přeženeme, dostaneme dvě minuty za vysokou hůl.

Výrazná změna nastala v ovládání, které bylo výrazně zjednodušeno dle vzoru staré verze NHL z roku 1994. Na vše nám stačí jen dvě tlačítka. Zajímavá je možnost využití blafáku nebo pokrytí puku jednou rukou. Ve stylu Jaromíra Jágra můžeme jednou rukou vést puk a druhou odstavit soupeře a dostat se tak do zakončení.

:. A jak byste se z vítězství radovali vy? Zdroj: Archiv

Vylepšená je fyzika kontaktu hráčů u mantinelu, souboje vypadají reálněji a naskriptováno je jich mnohem více. Posun doznal mód vývoje vlastního hráče. Můžeme si nahrát i svůj vlastní obličej.

Počáteční umění není velkolepé, ale jako nadějného hokejistu nám tým, který si nás vybere v draftu, nabídne možnost hrát na farmě v AHL. Každý zápas pak hrajeme pouze za svého hráče, dokonce za něj koukáme i ze střídačky. Vynutit si můžeme jen střídání. Hra reaguje na Vaši hru a podle toho hodnotí a přidává hráči zkušenosti.

:. Napadení hráče je zábavné, posedíte si ale za něj na lavičce. Zdroj: Archiv

Faktorů je mnoho – produktivita, frekvence nahrávek, střel, kontaktů, doba držení puku nebo správný pohyb po kluzišti dle svého zařazení na daný post. Pokud vše skloubíte správně dohromady dle svých předpokladů, můžete se už další sezónu dostat třeba do čtvrté pětky prvního týmu v NHL.

Nový systém hratelnosti je dobrý, ale trvá, než si na něj zvyknete. Většina našich zápasů po představení hry tedy dopadla s maximálně dvěma vstřelenými góly. Grafika nedoznala větších změn, je pohledná a reálná. Zapracovány jsou i ligy a týmy z Evropy včetně české extraligy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám