Hlavní obsah

V Polsku vznikne mezinárodní škola pro tvorbu videoher

V jihopolském Krakově vznikne Evropské centrum her. Na Jagellonské univerzitě bude otevřeno první doktorandské studium v oblasti tvoření video her v Polsku. Jeho absolventi pak budou moci pracovat v elektronických firmách, které investují v krakovské technologické průmyslové zóně.

Článek

Od krakovského "údolí her" si univerzita slibuje, že přiláká zájemce o studium nejen z různých koutů Polska, ale také ze Slovenska či České republiky a dalších zemí. S univerzitou bude na projektu spolupracovat také Hornická akademie. Projekt by měl do Krakova přilákat největší elektronické společnosti, které se zabývají výrobou multimediálních her.

Chuť ke spolupráci již ohlásila firma Microsoft, americký gigant dodávající software do osobních počítačů, který působí také na trhu s video hrami. Zájem má také polská společnost Nibris, která vyrábí video hry.

"Počítáme s tím, že naše iniciativa bude znamenat přelom nejen pro Malopolsko (kraj zahrnující oblast polských Tater), ale pro celý polský průmysl," uvedl děkan Fakulty fyziky, astronomie a informatiky na Jagellonské univerzitě Jerzy Szwed. Multimediální hry jsou v současnosti nejdynamičtěji se rozvíjející oblastí zábavy.

Výuka začne již příští akademický rok

Podle odhadů v letech 2007 až 2012 se zisky na světovém trhu video her zvýší ze 41,9 na 68,3 miliardy dolarů a průměrné roční tempo růstu bude činit okolo 10,3 procenta. Myšlenka Evropského centra her spočívá v přípravě kvalifikovaných odborníků ve školách. Ti pak budou přijímat práci ve firmách, které budou působit v krakovském technologickém parku.

Zájemci o doktorandské studium v oblasti tvoření video her s výukou začnou v následujícím akademickém roce. Studium je určeno pro informatiky a programátory, ale i pro kandidáty s uměleckými zájmy.

Výuku povedou vysokoškolští profesoři a odborníci z informatických firem. V následujících letech bude možné absolvovat obor programování video her i v rámci magisterského studia.

Reklama

Související témata:

Související články

Staňte se školním sígrem první kategorie

Hra Bully: The Scholarship edition je počinem, který by měl znát leckterý hráč konzole PS2 pod názvem Canis Canem Edit. Teď konečně vyšla hra i na X-BOX 360...

Výběr článků

Načítám