Hlavní obsah

On-line hry: Čechům se na ESWC Masters nedařilo

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší akcí minulého týdne byl turnaj ESWC Masters v Paříži, v šesti hrách šlo nejen o statisícové odměny, ale také o letenky do San Jose na finále ESWC. Do Francie odcestovala i početná česko-slovenská výprava a vy samozřejmě nebudete ochuzeni o to, jak si ve světové konkurenci vedla.

Článek

Turnaj Electronic Sports World Cup (ESWC) patří mezi ty "nej" již hodně dlouhou dobu, organizátorům se postupně podařilo vybudovat velmi silnou konkurenci ostatním velkým akcím jako např. World Cyber Games. Pěkné finanční odměny, umístění turnaje ve Francii, speciální turnaj dívek v Counter-Striku. To jsou tradičně silné stránky ESWC, na které účastníci slyší.

Letošní rok je ale jiný, hlavní turnaj ESWC se uskuteční až koncem léta v americkém San Jose a francouzští pořadatelé se tak v regulérním ESWC termínu (počátek letních prázdnin) rozhodli uspořádat ESWC Masters - velký herní turnaj se slušnou dotací a možností kvalifikace do USA. Místem konání ESWC Masters se stala Paříž, konkrétně hala Bercy, toto místo hráči dobře znají z předchozího ročníku.

Turnaj ESWC Masters 2008 - semifinalistky CS turnaje dívek

Soutěžilo se v šesti turnajích - Counter-Strike, Warcraft III, Trackmania Nations, Quake 3, Warcraft III DotA a Counter-Strike dívky, o obsazení turnajů rozhodovali organizátoři, kteří vybírali ty nejlepší z přihlášených. V každé hře se tak představila opravdová světová špička, nás může těšit, že ve většině turnajů měli zastoupení Češi nebo Slováci.

Counter-Strike 1.6

Nejsledovanějším turnajem je tradičně Counter-Strike, nejinak tomu bylo letos. O titul se měli poprat Fnatic (Švédsko), Meet Your Makers (Polsko), mTw (Dánsko) a SK Gaming (Švédsko), český zástupce nEophyte chtěl postoupit ze základní skupiny. nEph se na ESWC představili v obměněné sestavě (Rasan, Oskar, Pepik, Johan, zEro) a i když předvedli slušný výkon a řadu soupeřů potrápili, na postup to nestačilo. Výbornou formu z jarních turnajů si udrželi mTw a bez větších potíží dokráčeli k titulu. S druhým místem se museli spokojit švédští Fnatic, bronz berou trochu překvapivě mousesports z Německa.

1. místo: mTw (Dánsko)

1. místo: mTw (Dánsko)2. místo: Fnatic (Švédsko)

3. místo: mousesports (Německo)

Warcraft III

Turnaj ve strategické hře Warcraft III na ESWC vyměnil v průběhu června většinu účastníků, jen těžko bychom ale mohli tvrdit něco o slabé konkurenci. Korejec MYM]Moon, Číňan WE.Sky, domácí hráč mouz.ToD, to jsou jen někteří ze soutěžících. Žádný český hráč se v Paříži nepředstavil - dřívější hvězdy Giacomo a Hum4nic již nehrají... Ale zpět k ESWC Masters. O síle korejských hráčů vypovídá, že mezi nejlepší osmičkou byli hned čtyři, na nejvyšší stupínek vystoupil favorit favoritů MYM]Moon, když ve finále přehrál svého tradičního rivala Skye.

1. místo: MYM]Moon (Jižní Korea)

1. místo: MYM]Moon (Jižní Korea)2. místo: WE.Sky (Čína)

3. místo: mouz.ToD (Francie)

Turnaj ESWC Masters 2008 - finále CS turnaje

Trackmania Nations

Závodní hra Trackmania Nations je specialitou ESWC, právě pro tento turnaj byla hra vytvořena. Mezi účastníky nacházíme i českého jezdce Toniho, ten ale letos neměl tolik času na trénink jako v předchozích letech, a tak se mu příliš nedařilo. Titul v TMN zůstal ve francouzských rukou, nejlepší jízdu ve finále předvedl Lign a porazil obhájce titulu, Xenogeara z Nizozemska.

1. místo: Lign (Francie)

1. místo: Lign (Francie)2. místo: Xenogear (Nizozemí)

3. místo: Frostbeulle (Švédsko)

Quake 3

Hra Quake 3 Arena již nějaký ten pátek pamatuje, ale souboje 1on1 vždy dokáží hráče zvednout ze sedadel. Do našlapaného startovního pole (fox, czm, Cypher, av3k, Zero4, Vo0) se na poslední chvíli procpal i český zástupce nEph.Legie, v nabité konkurenci se ale neprosadil a nepostoupil ze skupiny. Nejlépe se se soupeři popasoval běloruský mladík Cypher, který zvítězil ve všech zápasech a může se radovat z titulu. Stříbro putuje do Švédska zásluhou fojjiho a bronz do Polska díky av3kovi.

1. místo: Cypher (Bělorusko)

1. místo: Cypher (Bělorusko)2. místo: fojji (Švédsko)

3. místo: av3k (Polsko)

Turnaj ESWC Masters 2008 - doprovodný program

Warcraft III DotA

LAN turnajů v Dotě na nejvyšší úrovni mnoho není, na ESWC své síly změřili zástupci top evropských týmů SK Gaming a Meet Your Makers s americkými Evil Geniuses. Na menší počet týmů doplatil slovenský zástupce Storm Games Clan, který se velmi těsně do play-off neprobojoval. Ve vyřazovacích bojích uplatnili své zkušenosti SK Gaming, ve velmi dobrém světle se představil i rumunský tým The Elder Gods.

1. místo: SK Gaming (Německo)

1. místo: SK Gaming (Německo)2. místo: The Elder Gods (Rumunsko)

3. místo: Evil Geniuses (USA)

Counter-Strike dívky

Dívčí CS turnaj je pravidelnou součástí ESWC a je jednou z mála příležitostí, aby dívčí týmy na LANu poměřily své síly. České diváky určitě potěšilo, že mezi nejlepší byl pozván i český tým eSuba. Ten nechtěl zůstat u pouhé účasti, ale postup do play-off Češkám těsně unikl po prohře s německým týmem n!faculty. První místo vybojoval švédský tým Les Seules, ve finále porazil dívčí divizi SK Gaming poměrem 16:12.

1. místo: Les Seules (Švédsko)

1. místo: Les Seules (Švédsko)2. místo: SK Gaming (USA)

3. místo: Emulate (Francie)

Turnaj ESWC Masters 2008 - diváci

Turnaj ESWC Masters se organizátorům určitě povedl, na sportovní úrovni nebylo vůbec znát, že to "pravé" finále se uskuteční až koncem léta v americkém San Jose. Českým soutěžícím bohužel vždy chyběl alespoň jeden krůček k tomu, aby se dokázali zapsat do historie, třeba to vyjde příští rok. Stejně jako loni mají Češi možnost zúčastnit se finálového turnaje ESWC, o reprezentantech se rozhodne 19.7. v pražské herně VOLNÝ PGCC Anděl v rámci finálového turnaje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám