Hlavní obsah

On-line hry: První info o domácí WCG kvalifikaci

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni se nejlepší čeští a slovenští hráči vydali na světové finále WCG do USA, o šanci poměřit své síly s herní elitou nepřijdou ani letos, kdy se finále uskuteční v německém Kolíně nad Rýnem. V jakých hrách bude česko-slovenská kvalifikace odehrána? Jakým způsobem budou kvalifikace hrány? Přinášíme úplně čerstvé informace.

Článek

Novinky z domova

  • Organizátoři turnaje ESWC Masters oznámili seznam pozvaných hráčů a týmů, z domácích luhů a hájů dostanou příležitost nEophyte v CS 1.6, eSuba v dívčí CS 1.6 soutěži a Toni ve hře Trackmania Nations, slovenské barvy bude hájit W3: DotA tým Storm Games Clan.
  • Není to tak dávno, co jste si zde mohli přečíst o příchodu nové Counter-Strike 1.6 sekce do multiklanu NecroRaisers, cílem těchto hráčů bylo dostat se na až na domácí špičku. Úvodní dobré výsledky vystřídaly výsledky horší a následně se většina týmu opět rozhodla zkusit štěstí jinde. Lídrovi NR CS 1.6 jAPKOvi se nepodařilo za hráče nalézt adekvátní náhradu, a tak se management NR rozhodl ze svých řad všechny CSkaře vyhodit.
  • Člen multiklanu eSuba a jeden z nejlepších českých CoD4 hráčů Lukáš "luckeR" Blažek v těchto dnech vydává své herní fragvideo. Tvůrcem je známý finský moviemaker Sotka, filmeček je dlouhý 7 minut a 26 sekund a stahovat jej můžete např. z českých stránek Illusion Pictures.
  • Na první kolo ClanBase EuroCupu ve hře Counter-Strike: Source nebudou v dobrém vzpomínat české týmy. Jak Reason Gaming (dříve eSuba), tak inteRaction totiž hned v prvním kole prohráli a se soutěží se loučí. Reason nestačili na ruský tým MGC, inteRaction podlehli norským Lions.

Too Lucky - luckeRovo CoD4 video

Novinky ze světa

  • Nejdůležitější akcí uplynulého týdnu byl bezpochyby draft evropské/britské odnože Championship Gaming Series (CGS). Ten proběhl v Birminghamu, každý ze čtyř manažerů si vybíral ze zájemců z celé Evropy. Překvapením skončil draft mezi CSS hráči, kdy řada vynikajicích hráčů ostrouhala. Novinkovou hrou je Forza Motorsport 2, stejně jako v dřívější PGR zde budou soutěžit dvojice hráčů proti sobě.
  • Nedávné zemětřesení v čínské provincii Sečuán skříží plány hráčů, kteří se připravují na finále týmové soutěže WC3L. Pořadatelé se totiž rozhodli přesunout akci do jiné čínské provincie Hunan, místem konání bude město Changsha.
  • Duelové FPS hry neprožívají zrovna veselé období, Quake nebo Unreal série se na velkých herních akcích objevují spíše výjimečně. Americký hráč s nickem Streetrunner se tomu rozhodl učinit přítrž a ve spolupráci s dalšími hráči a partnery založil Association of Gaming Professionals (AGP). AGP bude pořádat turnaje se zajímavými prizemoney zaměřené čistě na 1on1 FPS hry, první velké turnaje v roce 2009.
  • Švédský hráč Marcus "zet" Sundstrom si balí kufry z amerického CGS angažmá u klanu compLexity mnohem dříve, než si sám plánoval. Když před rokem do coL přicházel, cílem týmu byla jednoznačná pozice č. 1 ve hře CS: Source. To se nepodařilo, a tak se manažer Jason Lake rozhodl pro změnu a místo zeta angažoval Coreyho "kaM" Hanese, ex-člena Dallas Venom.

Draft evropské/britské soutěže CGS v Birminghamu

První informace o česko-slovenské WCG kvalifikaci

Turnaj World Cyber Games (WCG) je mezi hráči ceněn velmi vysoko, jeho vítězové si kromě tučných šeků z finále odvážejí i respekt herní komunity. První turnaj se uskutečnil v roce 2001 v Jižní Koreji, kde byly odehrány i dva následující ročníky. Od roku 2004 WCG putuje po světových kontinentech, letos bylo vybráno pořadatelské město v Evropě, konkrétně německý Kolín nad Rýnem.

Finále loňské kvalifikace World Cyber Games

Pro našince to asi není tak atraktivní jako cesta do Asie, o souboje českých hráčů se světovou špičkou ale nepřijdeme. Stejně jako v loňském roce se totiž pořadatelství ujala firma ProGamers, pořadatel Mistrovství ČR v počítačových hrách, podílet se na letošním ročníku bude portál United-Games.cz, kde bude odehrána online část kvalifikace.

Kvalifikace je společná pro Českou republiku a Slovensko, do Německa pojede vždy vítěz v dané hře a nezáleží na tom, jestli je to Čech anebo Slovák.

Česko-slovenská výprava na World Cyber Games 2007 v americkém Seattlu

Nejlepší soutěžící z online kvalifikací si to pak rozdají v LAN podmínkách v prodejnách Electro World (ČR) a NAY (SR), odkud nejlepší postoupí do národního finále. Národní finále budou odehrána v Praze a Bratislavě (některé hry v Praze, jiné v Bratislavě), kde se rozhodne o postupujících na světové finále.

Hry pro česko-slovenskou kvalifikaci WCG 2008
Counter-Strike 1.6 (5v5)
WarCraft III FT (1v1)
StarCraft: BroodWar (1v1)
Need For Speed: ProStreet (1v1)
FIFA 08 (1v1)
Command & Conquer 3: Kane's Wrath (1v1)
Age of Empires III: The Asian Dynasties (1v1)
Project Gotham Racing 4 (1v1)
Guitar Hero 3 (1v1)
Virtua Fighter 5 (1v1)

Jedním z lidí starajících se u ProGamers o úspěšné konání letošního turnaje WCG je Michal "Hobbys" Koníček, který nám odpověděl na pár otázek ohledně nadcházející kvalifikace.

Jak obtížné bylo pořadatelství získat a co hráče letos čeká?

Samozřejmě to není nic jednoduchého, ale už máme s pořádáním podobných turnajů bohaté zkušenosti, o čemž jsme přesvědčili i korejské vedení WCG, které navíc velmi dobře hodnotilo loňskou kvalifikaci. Letošní WCG je podobné tomu loňskému, hráči budou soupeřit v 10 disciplínách a o kvalifikantech se rozhodne na národním finále.

Proč se finále uskuteční v obchodních centrech a ne např. v hernách? Jakou úlohu mají United-Games?

Naši partneři mají zájem na tom vyvést profi hráče z počítačových heren "mezi lidi", kde budou moci široké veřejnosti ukázat, co dovedou. Na UG budou odehrány online kvalifikace, které z mnoha přihlášených pomocí turnajů vyberou ty nejlepší. Tito hráči si to následně rozdají o postup do Německa.

Kde čtenáři a samotní hráči najdou více informací o WCG 2008?

V současné době intenzivně pracujeme na webových stránkách www.wcg.cz, kde budou zveřejněny podrobnosti (přesná data, lokace apod.). Coverage pochopitelně poběží i na www.united-games.cz a také na herní televizi PG24 - www.pg24.tv.

Chcete dodat něco závěrem?

Doufám, že letošní ročník bude ještě povedenější než ten loňský a že naši hráči v Německu dosáhnou dobrých výsledků. Samozřejmě bych chtěl poděkovat našim partnerům, hlavně českému a slovenskému zastoupení společnosti Samsung.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Progaming od května na Eurosportu

Elektronické sporty si vybudovávají stále silnější pozici, začínají pronikat i do klasických médií. To potvrzuje nově navázaná spolupráce progamingové ligy...

On-line hry: Školní turnaj ve hře EURO 2008

Není to tak dávno, co si žáci a studenti zasoutěžili v závodní hře NFS ProStreet a už mají opět možnost ukázat, co v nich je. ČMSP totiž pořádá další školní...

Výběr článků

Načítám