Hlavní obsah

On-line hry: Špičkoví hráči se sešli v Moskvě

Novinky, Michal Sztemon

Metropolí světového progamingu se o uplynulém víkendu stala ruská Moskva, kde se uskutečnilo finále turnaje KODE5 o 55 000 dolarů. Kdo zvítězil a kteří favorité zklamali? Nejen o tom bude dnešní herní článek, neochudíme vás ani o rozuzlení příběhu domácího CSS týmu eSuba anebo oznámení cen pro nejlepší hráče turnaje ESWC.

Článek

Novinky z domova

  • Síť heren PG Cyber Café se v tomto týdnu rozšiřuje o dvě herny - nově je hráči najdou v obchodních centrech Bondy Mladá Boleslav a Zlaté Jablko Zlín. V každé z heren čeká na návštěvníky 40 moderních počítačů s nejnovějšími hrami, ve Zlíně pak navíc EA konzolový koutek s konzolemi Microsoft Xbox 360, Sony PlayStation 3 a Nintendo Wii.
  • V minulém článku jste si mohli přečíst o úspěšném vystoupení domácího Counter-Strike: Source týmu na francouzské akci LAN79 s dovětkem, že tito hráči opouštějí eSubu a míří do některého evropského multiklanu. Tímto týmem se nakonec stal britský Reason Gaming, který hráče sledoval přímo na LAN79 a dal jim velmi dobrou nabídku. Nový česko-slovenský tým Reason Gaming by se měl představit na většině významných evropských LAN akcí, např. na Dreamhacku ve Švédsku nebo The eXperience v Dánsku.
  • Přední český herní portál United-Games.cz vyhlásil na svých stránkách soutěž o nejlepší klanový web, v němž jde nejen o design, ale také o počet a úroveň novinek a další zajímavé věci pro čtenáře. Prozatím bylo čtenářům předloženo k posouzení 15 přihlášených webů, další budou následovat.
  • Český tým eSuba se překvapivě vrací ke starší hře Call of Duty 1, kterou již dávno opustil. Pod tímto tagem bude vystupovat tým Dark Brotherhood doplněný o předního českého CoD hráče Petra "plague" Brablece, jeho hlavním cílem bude úspěch v United-Games lize a v Open Cupu na ClanBase.

Herna PG Cyber Café - ilustrační foto

Novinky ze světa

  • Američtí pořadatelé finálového ESWC turnaje konečně oznámili detaily jimi pořádané akce. Celkem se bude hrát o 250 000 dolarů (více než 4 milióny Kč), největší peníze budou rozděleny v Counter-Striku. Novinkou na turnaji je týmová strategická hra W3: DotA, po loňském zařazení Quake 4 se letos organizátoři vrátili ke starší hře Quake 3.
  • Koncem června se v korejském Soulu uskuteční exhibiční turnaj e-Stars 2008, a to ve hrách Counter-Strike 1.6 a Warcraft III. V každém turnaji se utká 6 účastníků, 3 z Evropy a 3 z Asie. V CS turnaji si to rozdají Fnatic (Švédsko), MYM (Polsko) a emuLate (Francie) s týmy e-STRO (Jižní Korea), Dragon (Čína) a wNv.cn (Čína). Ve W3 budou potom aktéry Grubby (Nizozemí), SaSe (Švédsko), HoT (Ukrajina), Moon (Jižní Korea), Lyn (Jižní Korea) a Sky (Čína).
  • Do tradičního online poháru CODQCUP ve hře Call of Duty 4 se přihlásilo více než 200 týmů, nás může těšit, že jeden z českých zástupců eSuba se procpal až na medailové stupínky. Ve finále sice eSuba nestačila na holandský tým KomaCrew a podlehla mu 0:2 na mapy, přesto se ale může radovat ze stříbra a z drobných dárků od partnerů.
  • Není to tak dávno, co přední brazilský Counter-Strike tým Made in Brazil přecházel z CS: Source zpět na CS 1.6 a vše je jinak. Po neúspěchu na turnaji KODE5 (MiBR podlehli ve čtvrtfinále těsně švédským Fnatic a skončili na 5.-8. místě) se však hned trojice hráčů přesouvá zpět k CS: Source a tento tým má v rámci multiklanu větší podporu než doplněná CS 1.6 divize.

Turnaj e-Stars Seoul 2007

Finálový turnaj KODE5 v Moskvě je dohrán, známe vítěze

Jedním z vrcholů progamingové sezóny je finálový turnaj KODE5, který se uskutečnil o uplynulém víkendu v Moskvě. Postup do turnaje si vybojovali vítězové lokálních kvalifikací, ti měli zajištěny od organizátorů i letenky a pobyt na finále. Soutěžilo se ve dvou hrách, stejně jako u jiných turnajů to byla týmová akční hra Counter-Strike 1.6 a strategie Warcraft III.

Counter-Strike 1.6

CS turnaj byl velmi silně obsazen, pozice největšího favorita byla přisouzena švédskému týmu Fnatic, kterému měli šlapat na paty Meet Your Makers (Polsko), MiBR (Brazílie) a SK Gaming (Švédsko). Jak už to tak bývá, našel se někdo, s kým se na úplně čelní pozice nepočítalo. Tím někým byl dánský tým mTw.dk, který si v celém turnaji vedl velmi dobře a v každém zápase play-off byl o něco lepší než soupeř. Finále s favorizovanými Fnatic si mTw opravdu vychutnali a povolili soupeři celkem 11 kol ve dvou mapách.

1. místo: mTw.dk (Dánsko) - 25 000 USD

1. místo: mTw.dk (Dánsko) - 25 000 USD2. místo: Fnatic (Švédsko) - 10 000 USD

3. místo: SK Gaming (Švédsko) - 5 000 USD

Finálový turnaj KODE5 v Moskvě

Warcraft III

Favority W3 turnaje KODE5 byli především hráči z Asie, dobrý výsledek se ale čekal od ex-spoluhráčů ToDa a Grubbyho. Titul obhajoval ruský hráč Deadman, který kvůli tomu uvažoval o návratu na herní scénu, po prohře ve všech zápasech základní skupiny to ale příliš pravděpodobně nevypadá. Mezi nejlepší čtyři se propracovali hned tři Asiaté, ve finále se utkali Číňan Infi a Korejec Shy. Oba spolu hráli již v základní skupině, kde vyhrál Shy, ve finále to ale bylo jinak. Čínský hráč dokázal soupeře udolat 3:2 na mapy a může uvažovat, jakým způsobem utratit 10 000 dolarů.

1. místo: WE.Infi (Čína) - 10 000 USD

1. místo: WE.Infi (Čína) - 10 000 USD2. místo: fnatic.Shy (Jižní Korea) - 4 000 USD

3. místo: Wicked.Soccer (Jižní Korea) - 1 000 USD

Finálový turnaj KODE5 se vydařil, organizátoři volbou Moskvy jako města pro finále nesáhli vedle. Další turnaje letošního roku (ESWC, WCG) ale jsou přece jen oproti KODE5 v jiné váhové kategorii a až tady se bude rozhodovat o nejlepších hráčích roku 2008.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Poslední rozhovor s Giacomem

Nejznámějším českým počítačovým hráčem je bezesporu Giacomo, účastník mnoha světových soutěží ve strategii Warcraft III. Nedávno ohlásil konec...

Výběr článků

Načítám