Hlavní obsah

V USA chtějí s obezitou bojovat pomocí počítačové hry

LOS ANGELES

Bojovat s dětskou obezitou pomocí počítačové hry se možná mnohým může zdát absurdní, ale Američané vymysleli ideální způsob, jak dětem přes obrazovku vnutit pravidla zdravého stravování. Na druhou stranu by se z nich neměli stát ani hardcore gameři.

Článek

Hra The Incredible Adventures of the Amazing Food Detective (Neuvěřitelná dobrodružství potravinového detektiva) se totiž po 20 minutách sama vypne a začne fungovat až po hodině, takže děti nemohou před počítačem dlouho vysedávat. Gameska se hraje přes internet, je lokalizována do španělštiny a angličtiny.

Tvůrci hry ze střediska pro prevenci chorob chtějí proti moderním problémům bojovat moderně, nedomysleli ale jeden detail: děti obvykle jsou dost chytré na to, aby po skončení jedné hry začaly hrát jinou nebo si třeba pustily televizi. A tak je ani hodinová karanténa k tomu, aby vyběhly ven na hřiště, nedonutí.

Navíc počítačová hra určená pro devíti- a desetileté školáky vypadá spíše, jako by byla určená pro mateřské školy, a děti zvyklé odmala trávit hodiny u výkonného počítače nebo herní konzole nemá šanci nijak zvlášť zaujmout.

Řeší se v ní například takové úkoly, jako je najít v lednici potraviny s nejvyšším obsahem vápníku nebo objevit na hřišti předmět, kterým se může zabavit znuděná holčička.

Množství obézních dětí v USA se podle statistik proti 16 procentům v roce 2002 zvýšilo na 17,1 procenta v roce 2004 a do čtyř let by mělo dosáhnout 20 procent, tvrdí odborníci. Problémy s kily navíc mají stále častěji i děti v Evropě - každým rokem v EU přibývá asi 400 000 dětí, které se potýkají s obezitou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám