Hlavní obsah

Bill Gates se přišel podívat na prodej hry Halo 3

V noci na úterý začal v Americe prodej dlouho očekávané hry Halo 3. Gameska má vyvést svého výrobce, herní divizi Microsoftu, ze ztrát. Ty dosahují výše zhruba pěti miliard dolarů (asi 100 miliard korun). Bill Gates se s fanoušky Halo 3 přivítal u pobočky Best Buy v Bellevue ve Washingtonu.

Článek

Halo 3 je závěrečný díl populární série. Cílem hlavního hrdiny akčních videoher je zachránit lidstvo před armádou mimozemských vetřelců. Třetí pokračování legendární hvězdné ságy bude na pultech evropských obchodů dostupné už 26. září.

Hra je vyvíjena exkluzivně pro systém Xbox 360 a necelé dva týdny před zahájením prodeje je jasné, že získá ihned po uvedení na trh rekord za nejvíce prodaných kopií v jednom dni.

Na prodej Halo 3 čekalo 500 lidí

Během úterý se před americkými prodejnami v očekávání shromáždily stovky lidí, podobně jako u jiných prodejních hitů letošního roku. Videohra Halo tak přitáhla pozornost asi jako knihy o Harrym Potterovi či telefon iPhone od Apple.

:. Lidé v Los Angeles čekají na otevření herního shopu. Foto/ AP Photo/Nick Ut

Ani v Česku už nejsou dlouhé fronty na produkty sloužící čistě k zábavě raritou. Vzpomeňme si například na půlnoční prodej japonské herní konzole Sony PlayStation 3, někteří lidé na konzoli čekali v mraze hodiny

Hra má vydělat více než 125 miliónů dolarů

Řetězec prodejen GameStop uvedl, že Halo 3 přitáhla rekordní objem předběžných objednávek. Hra tak vzbudila očekávání, že překročí tržby 125 miliónů dolarů, které v roce 2004 přinesla její předchozí verze.

Celkem se prvních dvou verzí hry prodalo 15 miliónů kopií. Zajistily tak Microsoftu solidní pozici v odvětví videoher, kterému před lety s konzolou PlayStation2 dominovala Sony.

Microsoft sází na to, že poslední kapitola v trilogii Halo zvýší prodej jeho posledních herních konzol Xbox 360, které jsou v obchodech od konce roku 2005. Xbox 360 se již nyní prodává lépe než dražší PlayStation 3, o níž kritici říkají, že jí chybějí systémově prodávané hry.

GTA IV se opozdila

Ve prospěch Halo 3 hraje i skutečnost, že jí zatím nekonkuruje jiný očekávaný trhák mezi hrami, Grand Theft Auto IV. Ten měl jít do prodeje v říjnu, jeho vydavatel Take-Two Interactive Software ale spuštění prodeje odsunul na únor až duben příštího roku, napsala agentura Reuters.

Microsoft vstoupil s konzolou Xbox na trh s videohrami v roce 2001. Divize, která má konzolu na starosti, od té doby prodělala zhruba pět miliard dolarů. Každý, kdo si bude chtít zahrát hru Halo 3, si bude muset pořídit konzolu Xbox 360, protože hra je pouze ve verzi pro toto zařízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám