Hlavní obsah

Wii Sports aneb hráli jsme si a pot se z nás jen lil

Novinky, Ondřej Grym

Titul Wii Sports je již několik měsíců trhákem japonského Nintenda. Dětinsky jednoduché grafické ztvárnění tohoto titulu kontrastuje s propracovaným ovládáním, bez kterého ve hře neuspějete. Jinými slovy - po spuštění Wii Sports a z vyzkoušení nabízených sportovních her z vás bude pot jen cákat.

Článek

Jestliže se u jiných herních titulů spokojeně zaboříte do křesla, uchopíte ovladač a projdete se digitální krajinou, je tomu u konzole Nintendo Wii a hlavně u počinu Wii Sports naprosto jinak.

V dlaních se vám totiž usídlí dva ovladače, jimiž budete ovládat činnost své roztomilé jednoduše ztvárněné postavičky. Na výběr máme hned z pětice titulů - bowling, golf, tenis, box a baseball. Každé z uvedených se mohou naráz zůčastnit až čtyři lidé (k Wii se však dodává pouze jeden pár ovladačů a kdo tedy touží rozdat si to s kamarádem na obrazovce například v boxu, musí další pár ovladačů dokoupit). 

Golf jako na Karlštejně

Asi žádnou hru na světě si člověk nevychutná tak, jako když soupeří s živým protivníkem. Přeci jen bojovat proti počítačovému mozku je po čase nudné. A v případě golfu to platí dvojnásob. Pro hru ve více lidech navíc stačí vlastnit pouze jeden bezdrátový ovladač - hráči se totiž při odpalech postupně střídají.

A jak to v golfu na Wiičku chodí? Ovladač uchopíte podobně jako golfovou hůl (vůbec nevadí jeho malé rozměry), kurzorem nastavíte přibližný směr úderu, vezmete v potaz rychlost větru, který je symbolizován ukazatelem v horní části obrazovky a teď to nejdůležitější - rychlostí švihu ovladačem určíte sílu úderu do míčku, jenž vzápětí vyletí k další jamce...

V potaz je nutné brát také tvar krajiny (aby míček těsně před jamkou nezklouzl) a rovněž dávat pozor na přítomnost - respektive vzdálenost od partnera. Ukončit totiž cestu herního ovladače v obličejové krajině vaší kamarádky, a to i přesto, že golfový míček zapadne do jamky, není ničím příjemným.

Tysone - vzdej se!

Pro ještě větší odreagování nabízí Wii seanci zvanou "Box". Narozdíl od poklidného golfu, kdy svíráte pouze jeden ovladač (věřte, že to bohatě stačí), vezmete při boxu do volné ruky ještě další zvaný nunchaku.

Konzole nyní na dálku začíná snímat pohyb vašich obou paží a podle toho vystřeluje vaše virtuální ruce směrem k protivníkovi. Nakláněním těla uhýbáte, pozvednutím rukou vykrýváte rány, pravačkou rozdáváte jednu ránu čenichovku za druhou...

Tenis, baseball, bowling

Koho nebaví golf či box, najde zálibu alespoň v jedné z těchto her. K tenisu (opět mácháte ovladačem ve snaze trefit míček a natřít to soupeři) či baseballu výhrady nejsou. Pouze k bowlingu mám určité výhrady - přestože koulím můžete dávat falše rotací ovladače v ruce, či je všelijak házet, nemohl jsem se zbavit dojmu (a nejen já), že kulaté potvůrky stále tvrdošíjně směřují doleva. Ovšem nárazy do kuželek a jejich pády jsou zpracovány úžasně.

Co dodat závěrem? Wii Sports jsou i přes grafickou infantilnost (která ale není na škodu, spíše naopak) velmi propracovaným herním titulem, který není téměř s čím srovnat. Wii Sports jsou tak gameskou ojedinělou - v redakci si totiž dovedeme snadno představit uživatele, který by si konzoli Nintendo Wii koupil jen díky Wii Sports.

LCD monitor KDL-40W2000 do herního testu zapůjčila společnost Sony. Herní konzoli Nintendo Wii a titul Wii Sports poskytla firma Conquest.

Reklama

Výběr článků

Načítám