Hlavní obsah

Microsoft záplatoval Xbox 360, nelíbí se mu spouštění Linuxu

Počátkem března vypustila americká softwarová společnost menší opravný balíček pro svou nejmodernější herní konzoli Xbox 360. Společnosti vadilo počínání hackerů, kterří si na Xboxu 360 spouštěli neoficiální aplikace včetně operačního systému Linux.

Článek

Konzole Xbox 360 je proti nainstalování jiného softwaru než toho schváleného Microsoftem chráněna. Hackeři ovšem objevili způsob, jak systém obejít už loni v listopadu. Microsoftu se problém podařilo napravit v lednu, přičemž funkční záplatu uvedla firma až v těchto dnech.

Microsoft oficiálně uznal problém s Xboxem 360 minulý týden v pátek. "Pracujeme se společností, která nám oznámila problém, a již začínáme přes naše distribuční kanály poskytovat softwarový patch - online i offline cestou," uvedla firma.  

Microsoft však update pro Xbox 360 nenazývá jako "bezpečnostní fix". Namísto toho jej označuje jako aktualizaci operačního systému aniž by uvedl, co záplata ve skutečnosti dělá.

Bezpečnostní aktualizace již automaticky dostávají všechny Xboxy 360, které byly vyrobeny po 20. únoru.

Hackeři mají Xbox 360 rádi

Herní konzole, Xbox 360 nevyjímaje, jsou častým cílem hackerských útoků. Přístroje se totiž prodávají poměrně levně na to, jak výkonný hardware v sobě ukrývají. Jejich výrobci vydělávají na prodeji her, ne na prodeji samotných konzolí.

Zábavní sofware pro konzole je však poměrně drahý. Například Xbox 360 si majitelé upravují pomocí takzvaných "mod čipů", které jim dovolují spouštět na systému i pirátské disky. Ty jsou samozřejmě několikanásobně levnější než originální software.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám