Hlavní obsah

Wiitáme The Legend of Zelda: Twilight Princess

Novinky, adr

Herní série The Legend of Zelda má na krku již dva křížky. Vůbec první titul této série se objevil na stařičké konzoli NES. Twilight Princess je nejnovějším pokračováním této sady, je však samozřejmě graficky a herně opět dále - míří totiž na novou konzoli Nintendo Wii.

Článek

Podtitul hry - Princezna šera (Twilight Princess) předznamenává, že se nová Zelda odehrává v krajině zahalené do šera a tmy. Úkolem hlavního hrdiny Linka pak je tento závoj odhrnout a království opět vrátit dotek jasného dne a pořádku.

Wii a ovládání
Musíme přiznat, že Twilight Princess by bez bezdrátových ovladačů s vibračním mechanismem a polohovacími senzory byla fádní a průměrná. Nedovedeme si proto představit, že by tato hra vyšla v klasické PC edici nebo pro jinou herní konzoli než Nintendo Wii. Namísto klasického gamepadu či joysticku, který svíráte jednou rukou, držíte v dlaních ovladače dva. Jedním například při střelbě doslova míříte na obrazovku, druhým šviháte mečem, napichujete ryby na háček... Tasení a sekání zbraněmi je tak zcela intuitivní a přispívá ke zvýšení reálnosti herního prostředí.

S Linkem coby farmářským synkem se hráč seznámí hned v úvodu hry. S bezdrátovými dálkovými ovladači s vibračními režimy si jako Link budete brzy muset poradit s jízdou na kobylce Eponě (dusot jejich kopyt ucítíte přes ovladače přímo na "vlastní ruce"), s Eponinou pomocí zaženete do chlívku první splašený dobytek, naučíte se skákat přes překážky a posléze proniknete do tajemství ovládání meče či rybářského prutu.

Drzá opička zamotala příběh

Ovšem hra jako taková může i přes mnoho poměrně zajímavých zpestření (chytání ryb, vypouštění orlů) působit zpočátku nudně. Děj přitvrdí až tehdy, kdy místní drobotina honí po lese přidrzlou opičku a dostane se do pořádného průšvihu. Vy jakožto hráč ovládající Linka pak musíte zasáhnout...

Pod vlivem už naštěstí napínavého děje se Link mění ve vlka, hra přituhuje a svět se ukrývá do závoje tmy a všudypřítomných duchů. Vaším průvodcem se posléze stává podivná postavička Midna.

Přiznáváme - zpočátku vás její ustavičná snaha radit, pomáhat a všelijak jinak vás v ději postrkovat dále může otravovat, později si však její tllachání a vybízení oblíbíte natolik, že by vám ve hře chyběla...

Design úrovní zvládli Japonci na jedničku

Design jednotlivých lokací je velmi povedený a pokud někde něco přehlédnete a jste v tzv. zákysu, pak poté, kdy zjistíte, jak na to, spíše spíláte sami sobě, protože řešení mnoha hádanek je logické a přímočaré.

Co dodat? Snad jen že nová Zelda příjemně překvapila a Nintendo Wii v ní má velkou pomocnici, která by mohla prodejnost konzolky posunout do nových výšin.

Hru The Legend of Zelda: Twilight Princess zapůjčila do testu společnost Nintendo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám