Hlavní obsah

Počítačové hry pomáhají hubnout

Novinky, adr

Novodobé počítačové hry, které do obývacích pokojů přinesli kouzelníci z japonského Nintenda, pomáhají lidem hubnout. Hráči totiž musí při digitálním zápolení pracovat se speciálními bezdrátovými ovladači, s nimiž je nutné poměrně výrazně pohybovat.

Článek

Pro zasvěcené - tedy ty, kteří konzolku Wii od Nintenda vlastní, nejsou výsledky studie konané Liverpool John Moores University, překvapivé.

Pro ilustraci - ve hře The Legend of Zelda marně bádáte, kterým tlačítkem vytasit mečík a seřezat jím tak záporáka na hromádku. Po půl hodině laborování s bezdrátovými ovladači, které okupují obě vaše ruce, se nakonec rudí studem podíváte do manuálu.

Příručka tvrdí, že jednoduše - stačí simulovat pohyb vytahování zbraně z pouzdra zavěšeného na zádech. Pohnete rukou, příslušný senzor zaznamená pohyb - a hurá, hrdina v rukou třímá meč!

Se švihy zbraně je to zrovna tak. A to jsme pouze u Zeldy. Představme si celou herní sérii "Wii Sports", kde ovladači mácháte ve vzduchu jako šílení, abyste trefili ten mrňavý žlutý tenisák, který na vás tvrdošíjně servíruje kolega stojící opodál. Z obou se pot jen řine...

:. Na tenisové řádění potřebujete zejména prostor.

Studie tvrdí, že hráč gamesek na konzoli Nintendo Wii, může díky pohybům nutným pro ovládání digitální postavy, zhubnout až o 12 kilogramů ročně. Analýza byla provedena mezi 13 dětmi ve věku od 13 do 15 let.

Průměrný "herní" týden trval 12,2 hodiny, tep účastníků činil 130 úderů za minutu ve srovnání s 85 údery za minutu, které jsou typické pro jiné konzole (Xbox, PlayStation). Při hraní na Wii spálili účastníci týdně asi 1830 kalorií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám