Hlavní obsah

Windows Vista v kapse u kalhot aneb Zapomeňte na notebooky

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvaná UMPC se od tradičních počítačů a notebooků liší především svými rozměry, přestože nabídnou vše, co požadujete po stolním počítači. Samozřejmostí je operační systém Windows, nebo bezdrátové připojení k internetu. Nové UMPC s označnením Q1UP-V představila nyní společnost Samsung.

Článek

Model Q1UP-V se pochlubí rozměry 227,6 x 124 x 29,5 milimetrů a hmotností 861 gramů. Srdcem zařízení je procesor Intel Pentium ULV U1500 s frekvencí 1,33 GHz. Ten je podpořen operační pamětí typu DDR o velikosti 2 GB.

Zařízení můžete ovládat pomocí speciálních joysticků a QWERTY klávesnice. Klávesncie je ale rozdělená na dvě půlky po stranách displeje. Její ovládání tedy nebude vyhovovat každému. Daleko pohodlnější je ale správa systému pomocí dotekového displeje o velikosti 7“ a rozlišení 1024 x 600 pixelů.

:. Zadní strana zařízení je mírně vyklenutá, aby se přístroj dobře držel v ruce. Nalezneme zde také druhou kamerku. Foto: Archiv

1,5 wattové reproduktory nejsou předurčeny pro poslech hudby, na druhou stranu ve spojení s integrovanou 1,3 MPix webkamerou celé zařízení dobře poslouží pro videohovory. K internetu se připojíte pomocí rozhraní klasického síťového konektoru, Wi-Fi nebo Bluetooth.

Data můžete ukládat na 1,8“ disk s kapacitou 80 GB nebo je přímo vypalovat na CD a DVD nosiče pomocí externí vypalovačky. Doma a v kanceláři si z UPMC můžete udělat plnohodnotný počítač připojení externího monitoru a klávesnice s myší. Na jedno nabití, by mělo zařízení vydržet pracovat až 7 hodin, což je v kategorii UMPC spíše průměrný výsledek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám