Hlavní obsah

Výkonné grafiky jsou nedostatkovým zbožím, vyprodaly se za pár desítek minut

Novinky, Lenka Zoulová

Úderem 15. hodiny se ve čtvrtek začaly prodávat nové grafické karty řady GeForce RTX 30, konkrétně prostřední model ze tří představených RTX 3080. Zájem byl tak obrovský, že už po pár desítkách minut výrobce hlásil vyprodáno – a to v tuzemsku i zahraničí.

Foto: repro nvidia.com

Nvidia hlásí na svých stránkách vyprodáno.

Článek

Očekávalo se, že zájem o nové grafiky bude obrovský. Patrně nikoho ale nenapadlo, že skladové zásoby jsou tak nízké, že se karty vyprodají v rekordním čase. O jejich nedostupnosti informuje Nvidia na svých oficiálních stránkách, neznámé datum naskladnění je nicméně i u produktů v jednotlivých obchodech.

Vyprodány tedy nejsou pouze nejlevnější modely s cenou 18 999 Kč, ale také dražší verze s vylepšeným chlazením a dalšími úpravami. U nich přitom byly ceny řádově vyšší, pohybovaly se od 20 990 Kč až do 25 500 korun. Upravené karty nabízí například společnosti Asus, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY a Zotac.

První vlaštovka je venku. Nvidia odstartovala novou éru herních grafik

Hardware
Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080.

Kdy přijde na sklady další várka a kdy se tedy podaří poptávku uspokojit, není zatím jasné. „Společně s partnery usilovně pracujeme na tom, abychom co nejdříve dodali nové grafiky do obchodů,“ uvedli v oficiálním prohlášení zástupci výrobce s tím, že se zákazníkům omlouvají za problémy při startu prodejů – tedy za nedostupnost karet.

GeForce RTX 3080 je dvakrát rychlejší než RTX 2080. Nabízí 10 GB nejnovější GDDR6X paměti s rychlostí 19 Gbps. Nová RTX 3080 dokáže konstantně v moderních hrách dosahovat 60 snímků za sekundu při 4K rozlišení.

Lze očekávat, že stejně vysoká poptávka bude i v případě dalších dvou novinek, které se teprve chystají na pulty obchodů – řeč je o kartách RTX 3090 a RTX 3070. První zmiňovaná přijde na trh příští týden a bude stát 40 999 Kč, druhá pak v průběhu října za 13 999 Kč.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3070.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám