Hlavní obsah

Virtuální realita se skutečným zážitkům nevyrovná. Ale moc nechybí

Novinky, mif

Výrobci se v posledních měsících předhánějí, kdo nabídne zajímavější headset pro virtuální realitu. Vše nasvědčuje tomu, že tato nová technologie by mohla odsunout klasické monitory na druhou kolej. Podle reakcí uživatelů, které Novinky.cz oslovily, se ale těm skutečným zážitkům zatím pobyt ve virtuálním světě nevyrovná. Nechybí ale prý moc…

Lidé si mohli vyzkoušet brýle pro virtuální realitu Gear VRVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

V minulých týdnech vyrazily Novinky.cz do ulic s headsetem Gear VR od společnosti Samsung, který si mohli náhodní kolemjdoucí vyzkoušet. Díky speciálním brýlím se tak mohli ocitnout tváří v tvář obrovskému dinosaurovi nebo se proletět se stíhačkou.

Foto: mif, Novinky

Samsung Gear VR

Některým z oslovených lidí připadal zážitek neskutečně věrohodný. „Já se tam nebudu koukat, on na mě určitě vybafne,“ reagovala na setkání s dinosaurem prostřednictvím virtuálních brýlí jedna žena.

Po chvíli neodolala a podívala se směrem k obrovskému ještěrovi. Ten však vedle ní máchl svým velkým ocasem, kvůli čemuž žena dokonce ustoupila pro jistotu o krok stranou. Co na tom, že se vše odehrávalo pouze ve virtuálním světě, mozek to vnímal prakticky jako skutečnost.

Já už jsem letěl ve skutečné stíhačce. V reálu je to něco jiného.
Muž, který si vyzkoušel brýle pro virtuální realitu

Zážitek s virtuálními brýlemi se většině uživatelů líbil, skutečné realitě se prý ale nevyrovná. „Já už jsem letěl ve skutečné stíhačce. V reálu je to něco jiného, ale tohle je pěkné,“ zhodnotil let s virtuální stíhačkou muž, který si mohl virtuální brýle vyzkoušet.

Sluší se ale zmínit, že systémy pro virtuální realitu jsou zatím v plenkách. Brýle Gear VR sice v současnosti představují patrně to nejlepší, co je možné zakoupit, stále jde ale o relativně levný set za pár tisíc korun, který pro svůj provoz potřebuje chytrý telefon.

Sofistikovanější systémy by se na tuzemském trhu měly objevit až v nadcházejících měsících. Na trh se chystají například headsety od společností Oculus, HTC či Sony. Vlastní řešení chystá také americký Microsoft, ten ale sází na tzv. rozšířenou realitu.

Jde o miliardový byznys

I když se zatím neprodávají, řada z nich byla k vidění už v lednu na největším světovém veletrhu spotřební a výpočetní elektroniky International Consumer Electronics Show (CES). Podle výzkumu společnosti CTA, která veletrh CES pořádá, zažijí v letošním roce tyto headsety doslova boom. Jejich prodeje vzrostou proti loňsku o 500 procent na 1,2 miliónu prodaných kusů.

„Vývoj v oblasti virtuální a rozšířené reality hodně pokročil. Díky němu dokážeme zprostředkovat 360stupňový herní zážitek, poznávat neznámé oblasti, bojovat s fobiemi, lépe vzdělávat zdravotnický personál, organizovat virtuální schůzky a mnohem víc,” komentovala Karen Chupková, senior viceprezidentka pro byznys strategie CEA a CES.

Příjmy v této oblasti trhu se v roce 2016 odhadují na 540 miliónů dolarů, tedy více než 13 miliard korun. To představuje nárůst o 440 procent ve srovnání s rokem 2015. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám