Hlavní obsah

Ve stínu nových iPadů. Do Česka dorazily také miniaturní počítač a tenký notebook

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek se začaly v Česku oficiálně prodávat dva nové iPady Pro. Ve stínu nových tabletů s logem nakousnutého jablka, které patří k nejpopulárnějším přístrojům od Applu, se v tuzemských obchodech zabydlely také dva nové počítače od amerického počítačového gigantu – nová generace stolního PC Mac Mini a tenký laptop MacBook Air.

MacBook AirVideo: archív výrobce

 
Článek

U MacBooku Air se ve srovnání s předchůdcem velkého vylepšení dočkala obrazovka, po vzoru profesionálních modelů totiž dostal MacBook Air Retina displej. Panel má úhlopříčku 13,3 palce a nabízí čtyřikrát vyšší rozlišení než HD obrazovky (2560 x 1600 pixelů). Pro úplnost připomeňme, že předchůdce měl 13palcovou obrazovku.

Navzdory většímu monitoru se podařilo proporce celého zařízení zmenšit, a to především díky tenčím rámečkům okolo displeje. Novinka se chlubí velikostí 30,41 x 21,24 x 0,14 až 1,56 cm, zatímco rozměry předchůdce byly 32,5 x 22,7 x 0,3 až 1,7 cm. Hmotnost pak klesla z 1,35 kg na 1,25 kg.

Značného vylepšení se dočkal také výkon této novinky. Srdcem novinky je procesor Intel Core i5 osmé generace, který může být doplněn až o 16 GB operační paměti a o rychlou SSD jednotku s kapacitou až 1,5 TB. Velice slušná je přitom i výdrž baterie, výrobce slibuje až 13 hodin provozu na jedno nabití pod taktovkou operačního systému macOS.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

MacBook Air

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

MacBook Air

Nejmenší počítač od Applu

Mac Mini je nejmenším stolním počítačem v nabídce společnosti Apple. I když se to nemusí na první pohled zdát, jde přitom o velmi výkonný stroj.

Platí to především v případě výkonnější varianty, která je vybavena šestijádrovým procesorem Core i7 osmé generace, který udává pracovní tempo při frekvenci až 4,6 GHz. Do vínku dostal stroj dále grafický čip Intel UHD 630, rychlou operační paměť typu DDR4 s kapacitou 64 GB a v neposlední řadě také 2TB úložiště ve formě SSD jednotky.

V prodeji se nicméně objeví více konfigurací, základ bude tvořit levnější varianta s pomalejším čtyřjádrovým čipem Intel Core i3, který pracuje na frekvenci 3,6 GHz. Kapacita operační paměti je 8 GB a úložiště 128 GB, použitá grafická jednotka zůstala stejná.

Mac MiniVideo: archív výrobce

S ohledem na nárůst výkonu zapracovali inženýři v Applu také na systému chlazení. Ten nyní dokáže přivést k vnitřním součástkám až dvakrát více vzduchu při zachování stejné míry hlučnosti.

Zajímavé je také to, že stejně jako nový MacBook Air je i skříň miniaturního počítače s logem nakousnutého jablka vyrobena ze 100 % recyklovaného hliníku řady 6000, která má stejné vlastnosti z hlediska pevnosti, odolnosti a kvality povrchu, a přitom se na její výrobu nemusí těžit žádné nové suroviny.

Cena MacBooku Air startuje na 35 990 Kč, vyšplhat se nicméně v závislosti na konfiguraci může až na 78 390 Kč. U Macu Mini ceny začínají na 23 990 Kč a končí nad hranicí 120 tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Mac Mini

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám