Hlavní obsah

Unikátní kříženec stolního počítače a tabletu bude stát 30 000 korun

Novinky, zgl

V poslední době trh doslova zaplavily hybridní přístroje, které kombinují například funkce notebooku a tabletu nebo mobilu a tabletu. V průběhu následujících týdnů by se na pultech tuzemských obchodů měl ukázat vůbec první kříženec stolního počítače a tabletu. Nabízet jej bude společnost Asus za cenu okolo 30 000 korun.

Foto: Asus

Transformer AiO

Článek

Zařízení Transformer AiO patří do kategorie takzvaných all-in-one řešení. To znamená, že všechny nejdůležitější hardwarové součástky, tedy procesor, grafická karta nebo reproduktory, jsou umístěny v monitoru s úhlopříčkou 18,4 palce a rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů. Displej je samozřejmě dotykový.

Základem novinky je procesor Intel Core i3 třetí generace, v prodeji se postupně objeví ale také výkonnější varianty a Intel Core i5 a i7. Grafické operace obstarává dedikovaná karta nVidia GT 730M s 2 GB vlastní paměti, která stačí i pro hraní novějších her s vyššími detaily.

K dispozici bude až 8 GB operační paměti a 2TB pevný disk. Jak je tedy z výčtu technických parametrů patrné, Transformer AiO se nijak výrazně neliší od standardních all-in-one počítačů. Rozdíl poznáte teprve až ve chvíli, kdy budete chtít s počítačem pracovat i jinde než na stole.

Foto: Asus

Transformer AiO

Stačí dotykový displej vycvaknout ze základové stanice, která slouží zároveň jako polohovatelný podstavec, a obyčejný stolní počítač se rázem promění v tablet. Jen tak do baťohu ho ale nedáte, monitor má totiž zhruba dvakrát větší úhlopříčku než iPad od Applu.

Přesné rozměry jsou 294 × 466 × 18 mm a hmotnost dosahuje hodnoty 2,4 kg. Pro snadnější přenášení je novinka vybavena praktickým madlem. I bez základové stanice je možné ze zadní strany vyklopit jednoduchý stojánek a rozměrný přístroj postavit na libovolný stůl.

V režimu tablet ale nepočítejte s výkonem, kterým disponoval plnohodnotný Transformer AiO se základovou stanicí. Místo výkonných součástek se aktivuje mobilní platforma nVidia Tegra 3 společně s 32GB flashovým uložištěm. Také operační systém Windows 8 není v takovémto stavu možné použít, k dispozici je pouze mobilní platforma Android.

Počítač místo desky stolu

Zájem o stolní počítače kvůli tabletům a notebookům neustále klesá. Není proto divu, že se výrobci snaží přijít na trh se zajímavými inovacemi. Kromě Asusu letos začne nezvyklou sestavu prodávat také Lenovo, řeč je o modelu IdeaCentre Horizon.

Foto: Lenovo

Lenovo IdeaCentre Horizon

Novinku, která běží v prostředí operačního systému Windows 8, je možné využívat klasicky ve vzpřímeném stavu na stole. Daleko zajímavější je ale využití počítače coby pracovní desky stolu. K tomuto účelu Lenovo vyvinulo speciální masivní stojan s kolečky, aby se dalo se stolkem dobře manipulovat.

Pokud si ale myslíte, že IdeaCentre Horizon je v takovém stavu vhodný tak maximálně na prezentace, jste na omylu. Lenovo se totiž na veletrhu CES v Las Vegas pochlubilo, že již začalo pracovat s předními herními vydavateli, jako jsou Electronic Arts či Ubisoft, kteří vytvoří speciálně pro tento režim nové tituly.

Foto: Lenovo

Lenovo IdeaCentre Horizon

Již v brzké budoucnosti by se tak měl objevit například sportovní titul ve stylu stolního hokeje, ve kterém si hráči budou pomocí speciálních adaptérů přehazovat virtuální puk. Právě díky spolupráci s herními studii je více než pravděpodobné, že podobné koncepce stolních počítačů přinesou na trh i další výrobci.

IdeaCentre Horizon od společnosti Lenovo by se měl začít oficiálně prodávat v polovině roku. Cena za základní konfiguraci s 27palcovým dotykovým monitorem, procesorem Intel Core i3, grafickou kartou Nvidia Geforce GT 620M, 1TB pevným diskem by měla startovat na 33 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám