Hlavní obsah

Toshiba je ve ztrátě, poprvé po téměř čtyřech letech

Tokio

Japonský průmyslový konglomerát Toshiba se v prvním čtvrtletí kvůli koronaviru propadl do provozní ztráty 12,6 miliardy jenů (2,6 miliardy Kč) ze zisku 7,83 miliardy ve stejném období loňského roku. Firma to uvedla ve svém středečním sdělení. Ve ztrátě je kvůli poklesu zájmu o elektronické přístroje, kopírky a vybavení na výrobu čipů poprvé po téměř čtyřech letech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výsledek za tři měsíce od dubna do června je horší než 3,43 miliardy jenů, kolik v průměru očekávali analytici v anketě společnosti Refinitiv. Je nicméně v souladu s firemním výhledem z června, který uváděl pro období dubna až září ztrátu mezi deseti a 20 miliardami jenů.

Toshiba vykázala čtvrtletní provozní ztrátu naposledy za období od října do prosince roku 2016. Tehdy musela pokrývat finanční výpadek způsobený bankrotem americké jaderné divize Westinghouse.

Tržby se v prvním čtvrtletí meziročně snížily o 26,2 procenta na 599,8 miliardy jenů. Firma nicméně ponechala beze změny svůj roční výhled, v němž počítá se ziskem 110 miliard jenů, což je o 15,7 procenta méně než v předchozím finančním roce. Podle agentury Reuters nemusí výhled snižovat díky svým podnikům veřejné infrastruktury, které jsou relativně odolné vůči globálnímu ekonomickému propadu.

Japonská Toshiba prodává divizi pro výrobu televizorů Číňanům

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Sharp bude opět vyrábět počítače

Vrátit se na trh s osobními počítači plánuje společnost Sharp. Podnik kvůli tomu dokonce investuje 36 miliónů dolarů (787 miliónů Kč), aby získal výrobní...

Toshiba hodlá zrušit 7000 pracovních míst

Japonský elektrotechnický koncern Toshiba se hodlá zbavit některých aktivit a zrušit 7000 pracovních míst. To odpovídá zhruba pěti procentům jeho celkové...

Výběr článků

Načítám