Hlavní obsah

Tajná služba vyvíjí počítač schopný prolomit všechny kódy na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) vyvíjí moderní počítač, který bude schopen prolomit téměř jakýkoli druh šifrování, jímž se ochraňují bankovní, lékařské, obchodní a vládní údaje ve světě. S odvoláním na dokumenty, které poskytl bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden, to uvedl portál deníku The Washington Post.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

Projekt vytvoření kvantového počítače, mnohem rychlejšího, než jsou klasická PC, je součástí tajného výzkumného programu v hodnotě 79,7 miliónu dolarů (1,6 miliardy korun). Většina výzkumu se podle listu uskutečňuje v laboratoři ve městě College Park v Georgii.

Procesor nového počítače má využívat takzvaný tunelový jev, který umožní vyřešit některé typy matematických dotazů ve zlomcích sekundy. Procesor má dokázat najednou prověřit všechna možná řešení a následně vybrat to nejlepší. Má nabídnout nejméně 3600krát vyšší výpočetní rychlost než běžné počítače. Podobné počítače se vyvíjejí i v civilním sektoru.

Civilní odborníci se domnívají, že NSA není ve vývoji dál než vědecká obec ve světě a že k sestavení kvantového počítače není blízko. "Zdá se málo pravděpodobné, aby NSA měla náskok před civilním sektorem, aniž by o tom vědecká obec věděla," citoval The Washington Post Scotta Aaronsona z Massachusettského technologického institutu (MIT).

Američan Edward Snowden předal v posledních měsících médiím tajné informace, především o tom, že americká Národní agentura pro bezpečnost sleduje elektronickou a telefonickou komunikaci osob a státníků po celém světě. Před americkými úřady se Snowden nyní ukrývá v Rusku, které mu udělilo dočasný azyl.

Reklama

Související témata:

Související články

Edward Snowden považuje svou misi za skončenou

Bývalý spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden, který světovým médiím poskytl klíčové informace o americkém programu...

NSA šla i po kabelu mezi Evropou a Asií

O přístup k datům proudícím kabelem mezi Evropou, Afrikou a Asií usilovala americká tajná služba NSA, a proto pronikla do webových systémů jeho francouzských...

Výběr článků

Načítám