Hlavní obsah

Tablety byly slepou uličkou, Google s nimi končí

Novinky, lez

Již v polovině letošního roku se na internetu objevily spekulace o tom, že společnost Google se chystá skoncovat s vlastními počítačovými tablety. To, že zmiňovaný segment trhu byl skutečně slepou uličkou, nyní nepřímo americký podnik skutečně přiznal.

Foto: archív výrobce

Pixel Slate

Článek

V říjnu se totiž konala tradiční akce Googlu, na které se vždy představují novinky pro nadcházející vánoční sezónu. Přístrojů byla odhalena celá řada, ale tablety na akci úplně chyběly. V podstatě se tak naplnily dřívější spekulace, že nástupce loňského modelu Pixel Slate se již nedočkáme, byť to oficiálně podnik nepotvrdil.

Místo tabletů se Google bude patrně soustředit na vývoj chromebooků, tedy na laptopy s operačním systémem Chrome OS. Jde o alternativu Windows, která dovede svižně běhat i na relativně pomalých součástkách. Díky tomu mohou být notebooky levnější a vydrží pracovat déle na baterii.

Chtějí vyrábět nejlepší smartphony, inspirovali se u Applu

Mobil

Hodil se i na práci

Posledním představeným tabletem tak patrně bude hybrid Pixel Slate, který si odbyl premiéru loni na podzim. Ten byl vybaven operačním systémem Chrome OS, podobně jako zmiňované chromebooky. A to i přesto, že v minulosti se na noteboocích objevovala spíše platforma Android.

Důvod, proč výrobce sáhl zrovna po tomto systému, byl prostý. Velmi výkonný tablet je totiž možné doplnit speciálním krytem, který má v sobě integrovanou klávesnici, pak stroj dokáže konkurovat také notebookům. Na práci se Chrome OS hodí daleko více než Android.

Foto: archív výrobce

Pixel Slate

V útrobách zařízení se ukrývá procesor Intel, který má k dispozici až 16 GB operační paměti a až 256GB úložný prostor. V základu nicméně bude tablet nabízet 4GB operační paměť a 32GB úložiště. To vše se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou sedm milimetrů. Pro úplnost dodejme, že akumulátor by měl nabídnout výdrž až deset hodin.

Dotyková obrazovka staví na technologii LTPS a nabízí úhlopříčku 12,3 palce, jemnost 293 PPI a poměr stran 3 : 2. Rozlišení je tedy 3000 x 2000 pixelů. Zástupci společnosti Google se na akci pochlubili také tím, že novinka nabízí speciální technologii pro rozsvícení velkého množství pixelů najednou, aby byl vizuální zážitek z obrazovky co nejlepší.

Výhodou mají být i dva stereofonní reproduktory, které jsou velmi hlasité, neboť směřují přímo k uživateli. Samozřejmostí jsou dva fotoaparáty, jeden vpředu, druhý vzadu.

Foto: archív výrobce

Pixel Slate

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám