Hlavní obsah

Tablety a smartphony trápí výrobce počítačů, jejich prodeje letos klesnou

Světový prodej osobních počítačů v letošním roce klesne o další až dvě procenta, předpověděla firma pro výzkum trhu IDC. Prodej PC je na sestupu zejména kvůli přesunu části poptávky k počítačovým tabletům a chytrým telefonům.

Článek

IDC pro tento rok zhoršila předpověď poklesu světových dodávek PC na 1,8 až dvě procenta z nedávné prognózy 1,3 procenta. Loni se prodej snížil o 3,7 procenta.

Pro první čtvrtletí IDC ještě počátkem měsíce předpokládala snížení prodeje o 7,7 procenta. Kvůli únorovému propadu v Číně v důsledku tamních vládních výdajových škrtů by z toho však mohl být dvouciferný pokles, řekl agentuře Reuters analytik IDC Loren Loverde.

"Dostat se ve druhém pololetí do kladných čísel bude vyžadovat nové atraktivní designy PC a konkurenceschopnější ceny ve srovnání s tablety a dalšími produkty," řekl Loverde.

V Číně snížily v únoru odbyt počítačů vládní výdajové škrty a protikorupční opatření spolu s načasováním novoročních svátků, uvedla IDC. Čínský trh se na globálním prodeji PC podílí asi pětinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám