Hlavní obsah

Stejná hvězda jako Nokia? Finský Uros posouvá hranice internetu věcí

Helsinky

Málo známé finské společnosti Uros, která působí v oblasti internetu věcí (IoT), loni vzrostly tržby o 171 procent na 1,31 miliardy eur (33,9 miliardy Kč). Firma je i zisková. Další výrazný růst čeká i v budoucnosti, zejména díky spolupráci s americkou společností Qualcomm. Místní ekonomický týdeník Talouselämä spekuluje, že Uros by se mohl stát další finskou technologickou hvězdou po firmě Nokia.

Foto: archív výrobce

Uros se zabývá internetem věcí a chytrými městy.

Článek

"IoT je větší fenomén než telefony Nokia na začátku roku 2000. Může se stát čímkoliv," řekl v rozhovoru s týdeníkem generální ředitel Jerry Raatikainen. IoT je označení pro síť různých zařízení, včetně aut a domácích spotřebičů, které je možné vzájemně propojit a které si mezi sebou mohou vyměňovat data. Raatikainen dodal, že cílem firmy je udržet si současné tempo růstu do roku 2022, uvedla agentura Reuters.

Navzdory velmi rychlému růstu je firma i vysoce zisková. Loni vydělala 120 milionů eur a proti předchozímu roku zisk zvýšila o 845 procent.

Uros prodává mobilní přípojky pro průmyslové přístroje a senzory. Vyvinul také integrovanou technologii e-sim, kterou používají výrobci mobilních telefonů, jako je Motorola a ZTE a která uživatelům mobilních telefonů umožňuje předplatit si služby několika různých operátorů simultánně.

Raatikainen uvedl, že přední světový výrobce počítačových čipů Qualcomm si vybral firmu Uros jako partnera svého programu chytrých měst spolu s americkými telekomunikačními firmami, jako je Verizon Communications. Pomoci má při vývoji inteligentních pouličních světel, parkovacích řešení a propojených přístrojů.

„Jsme tam jedinou evropskou společností. Otevřelo nám to dveře a mimořádně to zvýší naše podnikání v mnoha průmyslových odvětvích,” prohlásil Raatikainen.

Od toaletního papíru až k mobilnímu vrcholu

V roce 1865 založil finskou společnost Fredrik Idestam ve městě Nokia – právě podle něj se tento světoznámý podnik jmenuje. K papírně se na konci 19. století přidala firma na zpracování kaučuku, kterou vlastnil Eduard Polón. V portfoliu Nokie se tak rázem objevily například holínky.

Pro samotné zakladatele i pro jejich následovníky, kteří stáli v čele podniku, byla vždy typická odvaha riskovat. To se zúročilo historicky hned několikrát, nejvíce však v první polovině 20. století, kdy se Nokia jako jedna z mála rozhodla věnovat výrobě elektronických součástek.

Od telefonních, telegrafních a elektrických kabelů se postupně podnik propracoval až do mobilního světa. Vývoj pak nabral velice rychlý spád a začátkem 90. let už Nokia chrlila na trh jeden mobilní telefon za druhým.

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám