Hlavní obsah

Špičkový výkon, rychlé nabíjení. Huawei má tablet pro náročné

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na náročné uživatele, kteří běžně pokukují po tabletech od společnosti Apple, se snaží cílit Huawei se svou novinkou MatePad Pro 5G. Ta kromě vysokého výkonu láká také na rychlé nabíjení či šikovné příslušenství, díky kterému dokáže stroj zastat i funkci notebooku. Do prodeje však půjde s hendikepem – osekaným Androidem.

Foto: archív výrobce

MatePad Pro 5G

Článek

MatePad Pro 5G nabídne displej s úhlopříčkou 10,8 palce a rozlišením 2560 x 1600 obrazových bodů. Tato IPS obrazovka se chlubí navíc velmi tenkými rámečky okolo obrazovky. Elegance se tedy novince upřít nedá.

Dotykovou plochu bude možné ovládat buď prstem, nebo stylusem M-Pencil. Ten se však bude prodávat zvlášť. Ve výbavě nechybí podobně jako u konkurenčních iPadů Pro speciální pouzdro, ve kterém je integrována QWERTY klávesnice. Díky tomu může MatePad Pro 5G konkurovat i notebookům.

Foto: archív výrobce

MatePad Pro 5G

Srdcem novinky bude Kirin 990, což je v podstatě to nejlepší z nabídky společnosti Huawei. Jde o konkurenci pro nejlepší Snapdragony od Qualcommu, které zpravidla tepou v prémiových tabletech s Androidem, a samozřejmě také pro čipy přímo od Applu.

V prodeji by se novinka měla objevit v různých konfiguracích, které se budou lišit především velikostí paměti. K dispozici budou úložiště s velikosti 128, 256 a 512 GB, dále pak konfigurace s 6 a 8 GB operační pamětí.

Nejpopulárnější tablet je iPad. První si premiéru odbyl před deseti lety

Hardware

Ve všech případech se nicméně počítá s baterií s vysokou kapacitou 7250 mAh a podporou rychlého 40W nabíjení. Tím se zatím chlubili jen chytré telefony, mezi notebooky jde o unikát. Zapomenout nesmíme ani na čtyři vestavěné reproduktory z dílny Harman Kardon s prostorovým zvukem či podporu rychlých 5G sítí.

Případní zájemci ale musí počítat s tím, že přístroj půjde do prodeje s osekaným Androidem. Od loňského května totiž telefony a tablety Huawei nesmí kvůli americkým sankcím neomezeně obchodovat s americkými společnostmi, což se týká i Googlu – právě proto se všechny budoucí telefony od Huawei musí obejít bez plnohodnotného Androidu.

Foto: archív výrobce

MatePad Pro 5G

Mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play – nic z toho novinka nabízet nebude. Výrobce nicméně celou řadu z nich nahrazuje vlastními službami Huawei Mobile Services (HMS).

Se zahájením prodeje se údajně počítá již příští měsíc. Zda to platí také pro český trh a kolik bude MatePad Pro 5G stát, není zatím jasné.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Na světě je první tablet s 5G připojením

Rychlý mobilní internet 5G je nejčastěji skloňován v souvislosti s chytrými telefony, využívat jej nicméně budou moci také počítačové tablety. První takový...

Výběr článků

Načítám