Hlavní obsah

Sony pohřbívá CD a DVD nosiče

Novinky, mif

Moderní počítače se zcela obejdou bez optických mechanik. To je jasný vzkaz, který vyslala společnost Sony do světa. Příští rok na jaře totiž plánuje zcela ukončit jejich výrobu. Podle zahraničních analytiků je to jen další hřebíček do rakve CD a DVD nosičů, jejichž popularita je na ústupu. Upozornil na to server Engadget.

Foto: Sony

Externí optická mechanika

Článek

Divize Sony Optiarc přestane produkovat optické mechaniky pro notebooky a stolní počítače, a to včetně těch externích, přesně 31. března 2013. Přes čtyři stovky pracovníků, kteří je vyráběli, budou přesunuty na jiné projekty v rámci firmy.

Na mechaniky ale Sony zcela nezanevře. I nadále je plánuje nabízet v televizních přehrávačích a rekordérech. Zda v tomto segmentu bude japonský elektronický gigant nabízet mechaniky z vlastní produkce či využije nabídku jiného výrobce, zatím není jasné.

Rozhodnutí Sony není zas tak překvapivé. Na trhu se totiž stále častěji objevují nové notebooky, které kvůli honbě za co nejtenčím tělem nemají optické mechaniky. Řeč je například o většině netbooků a ultrabooků. A jak se podle dobrých prodejních výsledků těchto strojů zdá, lidem jejich absence nijak závratně nechybí.

Začátek konce CD a DVD

Rozhodnutí Sony jednoznačně nepomůže CD a DVD nosičům, jejichž popularita je na ústupu. Podle zprávy společnosti IHS Screen Digest, která patří k největším firmám monitorujícím média, loni poprvé v historii překročil v USA počet streamovaných filmů na internetu (3,4 miliardy) počet prodaných disků DVD a Blu-ray (2,4 miliardy).

Analytik firmy Dan Cryan to komentoval slovy: „Po více než třiceti letech nakupování a půjčování filmů na kazetách a discích představuje tento rok bod obratu. Američtí zákazníci nyní udělají historický přechod k spotřebě na internetu a zahajují fázi celosvětového přechodu od sledování (filmů) na fyzických nosičích k jejich sledování na internetu. Sledujeme začátek konce doby filmů na fyzických nosičích, jakými jsou disky DVD a Blu Ray.“

„Rok 2012 bude posledním hřebíčkem do rakve staré ideje, že zákazníci nebudou akceptovat distribuci obsahu po internetu,“ řekl Cryan s tím, že počet stažených filmů meziročně vzrostl o 135 procent. Podle něj nebude odchod od nosičů okamžitý, ale je nevyhnutelný: „Přechod zabere čas. I devět let po spuštění iTunes je CD stále vitální částí obchodu s hudbou.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám