Hlavní obsah

Smršť chytré elektroniky letos zaplaví obchody. Výrobci sází na fitness doplňky a inteligentní spotřebiče

Právo, Vladimír Plesník, Belek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belek

Smršť chytrých novinek se přiřítí letos ve dvou oblastech, na něž především největší asijští, ale také američtí hráči zaměřují svou pozornost: na chytré automobily a zdravotnictví, přesněji řečeno na fitness sektor. Hovořilo se o tom na tiskové konferenci v tureckém Beleku před největším evropským veletrhem spotřební elektroniky IFA, který se bude konat počátkem září v Berlíně.

Foto: archív výrobce

Chytré hodinky našly uplatnění především coby fitness doplněk. Výrobci chystají uvedení dalších nových modelů.

Článek

Samsung si plácl s BMW, a tak jeho chytré hodinky a elektromobil – „bavorák“ – budou spřaženy a budou zajedno. Jinak řečeno: řidič si na zápěstí na dálku zkontroluje stav vozidla, nastaví klimatizaci či topení a zadá navigaci.

Za oblečení monitorující tělesné funkce a další senzory se už letos utratí 1,6 miliardy dolarů (32 mld. korun), do dvou let pak pět miliard (sto miliard korun). Hodinky už neslouží jenom k ukazování času a data. Monitory pro srdce a krevní tlak kalifornské společnosti Qardio pro změnu umožňují důkladně kontrolovat zdravotní stav z chytrého telefonu a předávat údaje dál – třeba lékaři. Rosario Iannella, spoluzakladatel Qardia, prostřednictvím tohoto nápadu sleduje „přes moře“ zdravotní stav své matky v Itálii.

Trouba pošle SMS

„Chytrost se opravdu přelévá – z mobilních telefonů přes televizory až třeba po trouby, jež vám pošlou SMS, že můžete servírovat,“ potvrzuje Milan Bauman, odborník na trendy v oboru. Je to jasné: smartphony budou tudíž nejen mazanější, ale také větší, lehčí a průhlednější.

Jen si to představte: pračka německé firmy Miele si pohupováním zváží prádlo, pak postupným připouštěním vody rozpozná, co ji v bubnu čeká. Následuje dávkování aviváže i gelu. A pak už zbývá, aby si změřila čistotu vody a podle ní se rozhodla, jak je prádlo špinavé, a tudíž kolik kapiček gelu ještě potřebuje.

Pro generaci našich babiček navyklou na valchy a maminek, které to uměly s tatramatkami, čirá fantazie. A pro dnešní ženy? Realita.

Televizory se zakřiví

A co televizory? Míru zakřivení obrazovky třeba přístroje od jihokorejského Samsungu určují dva faktory: počet diváků a vzdálenost, z níž si skvělé rozlišení a jedinečné barvy vychutnávají.

Toshiba se pro změnu chce blýsknout futuristickou videostěnou: kromě TV a videa umí zobrazovat weby a e-maily, kalendář, teploty interiéru i venku a pro zpestření i plameny krbu.

Veletrh IFA se bude v Berlíně konat mezi 5. a 10. zářím.

Reklama

Výběr článků

Načítám