Hlavní obsah

Situace se nezlepšila. Nová herní modla je nedostatkovým zbožím

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlad po nových grafických kartách řady GeForce RTX 3080 stále neutichá. V tuzemských obchodech jsou zcela nedostupné, podobná je situace i v zahraničí. Nvidia však slíbila, že pracuje na nápravě. Zda se stihne vysoká poptávka uspokojit ještě před Vánocemi, není ale v tuto chvíli vůbec jasné.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080

Článek

„Společně s partnery usilovně pracujeme na tom, abychom co nejdříve dodali nové grafiky do obchodů,“ uvedli v oficiálním prohlášení zástupci výrobce s tím, že se zákazníkům omlouvají za problémy při startu prodejů – tedy za nedostupnost karet.

Nové grafiky GeForce RTX 3080 se začaly prodávat v Česku i zahraničí 17. září přesně v 15 hodin. Už po pár desítkách minut však prodejci hlásili vyprodáno. Řada z nich nedokázala ani říci, kdy přijde další várka – ti větší, jako jsou Alza či CZC.cz, dokonce stopli zcela možnost objednávek a u jednotlivých položek nabídli možnost zájemcům se pouze informovat o chystané dostupnosti.

Po dvou týdnech od zahájení prodeje se situace vůbec nezlepšila a karty jsou stále nedostupné, platí to přitom i pro dražší modely, které lákají na vylepšené chlazení či přetaktovaná jádra. Karty se zmiňovaným jádrem aktuálně nejsou k sehnání nejen od společnosti Nvidia, ale také od dalších výrobců, jako jsou Asus, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY či Zotac.

Výkonné grafiky jsou nedostatkovým zbožím, vyprodaly se za pár desítek minut

Hardware
Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080

Dražší karty také nejsou

Situace není ani lepší v případě dražších karet řady RTX 3090, které se začaly oficiálně prodávat minulý týden. Pár dostupných kusů se prakticky okamžitě rozebralo. A nad dostupností dalších modelů visí zatím otazník.

GeForce RTX 3080 je dvakrát rychlejší než RTX 2080. Nabízí 10 GB nejnovější GDDR6X paměti s rychlostí 19 Gbps. Nová RTX 3080 dokáže konstantně v moderních hrách dosahovat 60 snímků za sekundu při 4K rozlišení.

Nejvýkonnější grafika dorazila do Česka. Je citelně levnější než předchůdce

Hardware

V praxi by měla být RTX 3090 o 50 procent výkonnější než Titan RTX, který byl označován doposud jako nejvýkonnější karta na světě. Karta je tedy stavěná na plnohodnotné hraní v rozlišení 8K, a to při 60 snímcích za sekundu.

Ceny modelu RTX 3080 startují na 18 999 Kč, v případě RTX 3090 si případní zájemci musí připravit alespoň 40 999 Kč.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výkonné herní grafiky nemusí být drahé

Do prodeje se chystá nová generace herních grafik od společnosti Nvidia. Karty ze série GeForce RTX 30 stojí rozhodně za pozornost, neboť nabídnou vysoký výkon...

Výběr článků

Načítám