Hlavní obsah

Samsung chce nahradit klasické pevné disky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pevné disky s rotujícími plotnami zná počítačový svět již hezkou řádku desetiletí. Snahou výrobců je pozvolna tyto produkty nahradit rychlejšími kolegy, ve kterých již ale žádné pohyblivé součástky nenajdeme.

Článek

Jedná se o takzvané SSD (Solid State Disks), které jsou složeny z flash pamětí, do nichž se zapisují data. [celá zpráva]

Takovéto jednotky zapisují i čtou data mnohem rychleji než klasické pevné disky. Po SSD řešení se dnes poohlížejí zejména výrobci mobilních počítačů, kteří tak hledají cestu, jak snížit spotřebu notebooků.

SSD totiž nenabízí jen rychlejší dobu odezvy než harddisk, ale díky tomu, že nemusí pokaždé roztáčet záznamové plotny, aby se uživatel dostal k požadovaným datům, také vyniká malou spotřebou elektrické energie.

Pokud není potřeba číst z SSD jednotky žádná data, pak je spotřeba systému rovná nule. Během čtení / zápisu dat se šplhá na přijatelných 200 miliwatů.

Právě toto jsou hlavní důvody, proč výrobci notebooků typu Sony, Fujitsu plánují uvést přístroje s SSD namísto klasických pevných disků. Své želízko do ohně již připravil také Samsung - jedná se o modely Q30 a Q1 UMPC. [celá zpráva]

Samsung se počátkem ledna pochlubil novými NAND flash pamětmi, jež jsou základem SSD. Firma již dokáže vyrábět 16GB moduly s pomocí 50 nm technologie. Jejich plnou produkci spustí společnost do několika týdnů. 

Díky pokročilým NAND flashkám by měl Samsung v první polovině příštího roku dodat na trh SSD s kapacitou 128 GB.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám