Hlavní obsah

Roboti zaútočí na škůdce ze vzduchu

Právo, Novinky, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V boji proti škůdcům pomůže nejmodernější technika. Výzkumníci z Univerzity jižního Dánska se spojili s firmou Ecobotix, částkou 8,4 miliónu dánských korun (přibližně 30 miliónů českých korun) jim přispěla i dánská vláda.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výsledkem má být unikátní dron, chytrý létající robot, který bude na zemědělské škůdce útočit ze vzduchu. V letu bude shazovat slunéčka sedmitečná, dravé roztoče a parazitické vosičky, kteří se škůdci bojují.

„Musíme vyvinout rozprašovač, který rozptýlí hmyz, aniž by ho zneškodnil. A také se musí vypočítat proud vzduchu okolo dronu, aby byl rozsev rovnoměrný,“ vysvětluje podle stránek bbc.com profesor Soren Wiatr Borg.

V Dánsku tak namísto pesticidů už brzy nastoupí chytrá technika.

Partner pro šermíře

Vědci z různých koutů světa jsou drony doslova fascinováni, tyto bezpilotní letouny neustále vylepšují a učí je nové kousky. Například výzkumníci z americké Stanfordovy univerzity nyní mají prototyp dronu, který zvládá držet krok se šermíři.

Vědci publikovali první video, na kterém je vidět, jak souboj s bezpilotním letounem probíhá. Dron nejprve vzlétne do vzduchu a drží se neustále na jednom místě. Když se jej ale šermíř snaží zasáhnout kordem, hbitě uhne.

BEZ KOMENTÁŘE: Dron dokáže uhýbat výpadůmVideo: Stanford Autonomous Systems Laboratory

Nikdo letoun přitom jakkoliv nemanévruje, o vše se stará autonomní systém. „V podstatě jsme naučili dron rozpoznat nebezpečí. Teprve když pomine, vrátí se na své místo a čeká na další výpad,“ prohlásil Ross Allen, který se na vývoji nového systému podílel.

Podle něj celý systém pracuje na principu strojového učení. Dron je vybaven speciálními senzory, které v reálném čase monitorují bezprostřední okolí. Sofistikovaná elektronika pak dokáže předpovědět, jestli je nebezpečí srážky reálné a je potřeba uhnout, či zda jde jen o „planý poplach“. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám