Hlavní obsah

První vlaštovka je venku. Nvidia odstartovala novou éru herních grafik

Novinky, Miloslav Fišer

Ve čtvrtek se začaly oficiálně prodávat nové grafické karty řady GeForce RTX 30, které mají nastavit novou výkonnostní příčku i při zachování atraktivních cenovek. Aktuálně je v obchodech dostupný prostřední model z trojlístku novinek. Ten je k mání v provedeních od různých výrobců, což se promítá i do pořizovací cenovky.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080 v provedení od společnosti Asus.

Článek

Společnost Nvidia se na začátku září pochlubila třemi novými grafikami, které budou k mání za výrazně nižší ceny než jejich předchůdci – alespoň s přihlédnutím k nabízenému výkonu. Případní zájemci za GeForce RTX 3090 zaplatí 40 999 Kč. Cenově atraktivnější nicméně budou modely GeForce RTX 3070 a GeForce RTX 3080, první zmiňovaný vyjde na 13 999 Kč, druhý pak na 18 999 Kč.

Sluší se nicméně zdůraznit, že uvedené ceny jsou doporučené. Celá řada výrobců si karty upraví k obrazu svému – budou mít například účinnější a tišší chlazení, ale také nepatrně vyšší výkon, neboť budou již z výroby přetaktované.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080 v provedení od společnosti Palit.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3080 v provedení od společnosti Palit.

A právě takové modely s jádry RTX 3080 jsou od čtvrtečního odpoledne k mání v tuzemských obchodech. Ceny místo avizovaných 18 999 Kč startují tedy na 20 990 Kč. Naopak ty nejdražší modely vyjdou klidně i na více než 25 tisíc korun.

Referenční provedení, které je nejlevnější, je nicméně možné zakoupit přímo na stránkách výrobce.

Ve vlastním zpracování karty nabízejí například společnosti Asus, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY a Zotac. Lze předpokládat, že postupně se na pultech obchodů objeví levnější modely také od těchto výrobců.

Poptávka bude vyšší než nabídka. Špičkové grafiky budou nedostatkovým zbožím

Hardware

GeForce RTX 3080 je dvakrát rychlejší než RTX 2080. Nabízí 10 GB nejnovější GDDR6X paměti s rychlostí 19Gbps. Nová RTX 3080 dokáže konstantně v moderních hrách dosahovat 60 snímků za sekundu při 4K rozlišení.

Výkonnější – a pochopitelně také dražší – model RTX 3090 se v prodeji objeví příští čtvrtek. Na nejlevnější variantu RTX 3070 si ale případní zájemci budou muset počkat až do října.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3070

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám