Hlavní obsah

Prototypy špičkových notebooků se nikdy nenašly. A masové výroby se také nedočkaly

Novinky, rim
Las Vegas

Před více než dvěma roky byly na veletrhu CES v americkém Las Vegas ukradeny dva prototypy špičkových herních laptopů, které byly jako první na světě vybaveny třemi obrazovkami. Najít je se nikdy nepodařilo a masové výroby se tyto zajímavé stroje bohužel také nedočkaly.

Unikátní notebook Razer ValerieVideo: Razer

 
Článek

Přitom už pár týdnů po odcizení to vypadalo, že se prototypy podaří vypátrat. Tehdy se na čínském serveru Taobao objevil inzerát, ve kterém se odcizený stroj nabízel v aukci za bezmála 22 000 dolarů, tedy v přepočtu více než půl milionu korun.

Krátce poté, co si toho všimla média, však byla nabídka stažena. Vše tak nasvědčuje tomu, že šlo pouze o nějakého vtipálka.

Foto: repro Taobao

Razer Valerie v aukci na serveru Taobao

Společnost Razer navíc neobdržela od žádného svědka ani relevantní informace, které by vedly k dopadení zlodějů. A to i přesto, že za ně nabízí odměnu ve výši 25 000 dolarů (bezmála 575 000 korun).

Vše tedy nasvědčuje tomu, že krádež na výstavišti nebyla vůbec nahodilá, ale že šlo o dobře promyšlenou akci. Dopadnout zloděje se totiž nepodařilo ani přesto, že prakticky každý kout na výstavišti monitorují kamery.

V kompaktním těle se ukrývá výkonný herní notebook

Hardware

Velmi zajímavý koncept

Čím byl prototyp zvaný Valerie z roku 2017 tak unikátní? Notebook s líbivým jménem Valerie má totiž jako první na světě tři obrazovky. Ty mohou sloužit k práci, ale samozřejmě i k zábavě – k hraní her.

Právě hráči si totiž u stolních PC použití více monitorů najednou oblíbili patrně nejvíce. Na cestách však tuto možnost využívat se současnou generací notebooků prakticky nemohou. Právě to měl ještě loni stroj od společnosti Razer ambice změnit.

Foto: archív výrobce

Razer Valerie

Foto: archív výrobce

Na první pohled jde o tuctový notebook.

Výkonu měl totiž dostatek i na hraní těch nejnovějších her – alespoň tedy na svou dobu. V jeho útrobách se ukrýval procesor Intel Core i7 společně s grafickou kartou Nvidia GTX 1080. Kombinace těchto dvou komponent měla zajistit podporu i moderních systémů pro virtuální realitu, jak jsme mohli přímo na akci loni vyzkoušet.

Nejvíce uživatelů ale tehdy zajímaly použité obrazovky. Každá měla úhlopříčku 17,3 palce a rozlišení 4K. Zajímavé byly i konstrukčně – v základu totiž uživatel používal pouze jeden panel, a teprve když potřeboval další, jednoduše jej vysunul. Ve složeném stavu tak stroj, bez nadsázky, vypadal jako obyčejný notebook.

Na letošním ani loňském ročníku veletrhu CES už nechtěli vystavovatelé o prototypu zvaném Valerie vůbec mluvit. Nic tedy nenasvědčuje tomu, že bychom se dočkali masové výroby.

Foto: archív výrobce

Razer Valerie

Foto: archív výrobce

Detailní pohled na mechanizmus uchycení jednoho z postranních displejů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám